Advertising:

ESA

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

ESA logo.png


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA, European Space Agency) είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

Δημιουργήθηκε το 1974 με σκοπό το σχεδιασμό και την εκτέλεση διαστημικών αποστολών (και σε συνεργασία με άλλες διαστημικές υπηρεσίες). Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της μελετάνε τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα, απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα και αναπτύσσουν πολλά προγράμματα με βάση τεχνητούς δορυφόρους που θέτουν σε τροχιά αλλά και την προώθηση των ευρωπαικών βιομηχανιών γενικότερα. Ένα από τα κύρια μελήματα της ESA είναι επίσης να διασφαλίζει το όφελος των ευρωπαίων πολιτών από τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσης στην διαστημική έρευνα και την αστροφυσική γενικότερα. Αυτή τη στιγμή, η ESA έχει 17 χώρες μέλη. Συνολικά, οι χωρες αυτές συνεργαζόμενες μπορούν να χρηματοδοτούν και να εκτελούν διαστημικά προγράμματα, που η κάθε μία μόνη της δε θα μπορούσε ποτέ να πετύχει.


Η ιστορία της ESA

Η ιστορία της ESA ξεκινά ουσιαστικά το 1958, όταν δύο εξέχοντες ευρωπαίοι ερευνητές, οι Edoardo Amaldi και Pierre Auger σχεδίασαν μια συναντηση για τη συζήτηση της ίδρυσης μιας κοινής διαστημικής υπηρεσίας για τη Δυτική Ευρώπη. Ήταν φανερό ότι χωρίς μια κοινή διαστημική υπηρεσία, οι χώρες της Δ.Ευρώπης δε θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες της τότε Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, που ήδη είχαν ήδη κάνει σπουδαία επιτεύγματα στο χώρο της διαστημικής. Η συνάντηση αυτή και αποφασίστηκε η δημιουργία δύο υπηρεσιών, της ELDO (European Launch Development Organisation/Ευρωπαϊκος Οργανισμός για την Ανάπτυξη Εκτοξεύσεων) και της ESRO (European Space Research Organisation/ Ευρωπαϊκος Οργανισμός για τη Διαστημική Έρευνα), η οποία ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1964.Οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Μέσα στην τετραετία 1964-1968 τέθηκαν σε τροχιά εφτά δορυφόροι για ερευνητικούς σκοπούς. Οι εκτοξεύσεις έγιναν με συστήματα εκτόξευσης των ΗΠΑ. Το 1974 έγινε η συγχώνευση της ESRO και της ELDO και δημιουργήθηκε η ESA. Τα 10 ιδρυτικά μέλη ήταν οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία και Ισπανία.


Η ESA σήμερα

Στην ΕSA εργάζονται πέρα των 1900 ατόμων, οι οποίοι προέρχονται απ’όλα τα κράτη μέλη και απ’όλους τους συναφείς κλάδους (επιστήμονες, μηχανικοί, ειδικοί της πληροφορικής καθως και γραμματειακό και διοικητικό προσωπικό). Διαθέτει δικό της διαστημοδρόμιο, στη Γαλλική Γουινέα, που βρίσκεται Νοτιοανατολικά της Ν.Αμερικής και δικούς της Πυραύλους Εκτόξευσης, τους Ariane ( τελευταία έκδοση, ο Ariane 5). To Διοικητικό Κέντρο βρίσκεται στο Παρίσι. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση και την πολιτική της υπηρεσίας. Αυτά καθορίζονται και με βάση την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έρευνα. Το σώμα που παίρνει αυτές τις αποφάσεις είναι το Συμβούλιο της ESA (Esa Council), όπου κάθε κράτος-μέλος αντιπροσωπεύεται και έχει μία ψήφο για τη λήψη αποφασης. Δηλαδή αντιπροσωπεύονται όλες οι χώρες ισοδύναμα,ασχέτως του μεγέθους της και της οικονομικής της συνεισφοράς στα προγράμματα. Ο Γενικός Διευθυντής της ESA, ο οποίος είναι το ανώτατο στέλεχός της, εκλέγεται από το Συμβούλιο κάθε τέσσερα χρόνια. Τον τίτλο αυτό τον κατέχει τώρα ο Γάλλος Jean-Jacques Dordain. Τα άλλα κέντρα της ESA βρίσκονται σε άλλες Ευρωπαϊκες πόλεις. Μέλη της ESA είναι και ακαδημαϊκοι, και πολλά Πανεπιστήμια συνεργάζονται στενά με την Υπηρεσία. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ESA φθάνει τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.


Κράτη-Μέλη

Τα 17 κράτη-μέλη είναι τα εξής:

1. Βέλγιο

2. Δανία

3. Γερμανία

4. Γαλλία

5. Βρετανία

6. Ιταλία

7. Ολλανδία

8. Ελβετία

9. Σουηδία

10. Ισπανία

11. Φινλανδία

12. Ελλάδα (από το 2005)

13. Ιρλανδία

14. Λουξεμβούργο

15. Νορβηγία

16. Αυστρία

17. Πορτογαλία


Κέντρα

ESTEC: Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο βρίσκεται στο Noordwijk της Ολλανδίας και έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας.

ESOC: Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων, το οποίο βρίσκεται στο Darmstadt της Γερμανίας και έχει ως σκοπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά.

ESRIN: Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Γης, το οποίο βρίσκεται στο Frascati της Ιταλίας. Εκεί συλλέγονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα από δορυφόρους που έχουν να κάνουν με τη Γη και το περιβάλλον.

EAC: Ευρωπαϊκό Kέντρο Αστροναυτών, το οποίο βρίσκεται στην Κολωνία της Γερμανίας και εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της ESA.

ESAC: Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος και Αστρονομίας, το οποίο βρίσκεται στην Ισπανία και είναι υπεύθυνο για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από διαστημικά τηλεσκόπια και διαστημοσυσκευές που βρίσκονται σε άλλους πλανήτες.


Επίσημη Ιστοσελίδα