Lamech, Felix

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Ο Felix Lamech

Ο Felix Lamech γεννήθηκε το 1894 στην Τυνησία. Σπούδασε στην Αθήνα και το 1923 πήγε στην Κέρκυρα μαζί με ένα τηλεσκόπιο. Ήταν κοσμοπολίτης, με ευρεία μόρφωση και με ιδιαίτερη αγάπη για την Αστρονομία, την οποία υπηρέτησε με πάθος εώς τον θάνατό του, το 1962.


Η προσφορά του

Στην Κέρκυρα, με παραχώρηση οικοπέδου από την Κογεβίνα σχεδιάζει και κατασκευάζει το 1924 Αστεροσκοπείο στον ομώνυμο λόφο στις παρυφές της πόλης της Κέκρυρας, με τηλεσκόπιο 110 mm αρχικά και 160mm αργότερα, διόπτρες και μετεωρολογικό κλωβό.


Το κύριο έργο του αστεροσκοπείου υπό τον Lamech (1924-1928) ήταν η χαρτογράφηση της Σελήνης. Μεγάλη βοήθεια στο έργο αυτό πήρε από τον 17χρονο τότε μόλις Ιωάννη Φωκά. Ο χάρτης αυτός συμπληρώνεται σταδικά απ' τον Lamech με παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο The Garonne της Toulouse και μεγάλο μέρος του δημοσιεύεται το 1934 στη Γαλλία με εισαγωγή του μεγάλου σεληνογράφου της εποχής Maurice Darney.


To 1926 πρωτοστατεί και το 1927 ιδρύεται η "Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος" (Α.Ε.Τ.Ε.), η πρώτη εταιρεία ερασιτεχνών αστρονόμων στην Ελλάδα, με έδρα την Κέρκυρα. Ο Lamech διατελεί Γενικός Γραμματέας της μέχρι το 1929, και αρθρογραφεί παράλληλα στο περιοδικό της Εταιρείας "Ουρανία". Α.Ε.Τ.Ε. έφτασε να αριθμεί περίπου 800 μέλη απ' όλο τον κόσμο και να εκδόσει 53 τεύχη έως το 1940.


Ο Lamech έδωσε πολλές διαλέξεις για τη νέα τότε θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Εκκλησιαστικοί κύκλοι της Κέρκυρας του επιτίθονται με δημοσιεύματα, όμως μια μεγάλη μερίδα του τύπου τον υπερασπίζεται. Θιγόμενος παραιτείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της A.E.T.E., κάτι που ομόφωνα απορρίπτεται απ' τους υπόλοιπους, ενώ δημοσιεύεται στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο ψήφισμα με το οποίο δηλώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και το έργο του.


Το 1929 φεύγει οριστικά απ' την Κέρκυρα και το 1930 ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της ΑΕΤΕ, ενώ συνεχίζει να στέλνει άρθρα του για την "Ουρανία". Επιστρέφει στη Γαλλία όπου αναλαμβάνει διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Τουλούζη. Εκτός από ιδρυτής ακι πρώτος Γραμματέας της ΑΕΤΕ διετέλεσε μέλος της Σεληνιακής Επιτροπής της Αστρονομικής Εταιρείας του Βελγίου και μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας της Γαλλίας.


Η Κέρκυρα τίμησε τον Felix Lamech δίνοντας το όνομά του σε μια οδό του λόφου Κογεβίνα που οδηγεί στο παλίο Αστεροσκοπείο καθώς και σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης όπου βρισκόταν η οικία του Ι. Φωκά. Ακόμα η διεθνής αστρονομική κοινότητα αναγνώρισε το έργο του και τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε ένα κρατήρα της Σελήνης.


Εργασίες

Εκτός των δεκάδων άρθρων στο περιοδικό της "Ουρανίας", στο γαλλικό L'Astronomie και στον τοπικό τύπο ο Lamech εξέδωσε και τις παρακάτω εργασίες:

  • Grande Carte De La Lune - 1926
  • Lew Variations Sur La Lune - 1926