Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος (1927-1940)

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Στις 13 Φεβρουαρίου 1927 ιδρύθηκε η «Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος» με έδρα τη Κέρκυρα, μοναδική στην Ελλάδα, η οποία επέδειξε πλούσια πολιτιστική και επιστημονική δράση. Αριθμούσε περί τα 800 μέλη απ’ όλο τον κόσμο. Εκδίδει το 1927 το δελτίο «Ουρανία» στα Ελληνικά-Γαλλικά και ενίοτε Γερμανικά και Αγγλικά, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Γαλλικού δελτίου «L’ASTRONOMIE» που για την εποχή εκείνη ήταν πραγματικός άθλος. Η «Ουρανία» (από το όνομα της προστάτιδας Μούσας της Αστρονομίας) εκδιδόταν ανελλιπώς μέχρι το 1940 σε 54 συνολικά τεύχη και υπήρχε ανταλλαγή δημοσιευμάτων με αντίστοιχα δελτία που εκδίδονταν στο εξωτερικό.


Το έργο της Εταιρείας αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία με τη βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1932 «…δια την συμβολήν αυτής εις την προαγωγήν και διάδοσιν της Επιστήμης εν Ελλάδι…» και τέθηκε υπό την προστασία του τότε διαδόχου. Το 1936 ο Αστρονόμος Πλακίδης πρότεινε τη μεταφορά της έδρας της Εταιρείας στην Αθήνα, που απορρίφτηκε από τη γενική συνέλευση. Ο Δήμος Κερκυραίων τιμώντας την προσφορά της έδωσε το 1999 στους δρόμους του υψώματος που λειτούργησε το Αστεροσκοπείο τα ονόματα «ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ», «FELIX LAMECH» και των προέδρων της Εταιρείας «ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ» και «ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΤΣΙΝΑ».


Η αξιολόγηση, η προσφορά και το έργο της Αστρονομικής Εταιρείας της Ελλάδος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Αν και ερασιτεχνικό σωματείο, συσπείρωσε γύρω της ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και συνεργάστηκε με πολλούς ξένους επιστήμονες. Το μεγάλο έργο του LAMECH, η χαρτογράφηση της Σελήνης από το Αστεροσκοπείο της Κέρκυρας, ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Ο χάρτης αυτός συμπληρώθηκε σταδιακά από το LAMECH με παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Haute Garonne της Τουλούζης και μεγάλο μέρος του δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1934. Από τις σελίδες της «Ουρανίας» εκλαϊκεύτηκαν πολλές επιστημονικές γνώσεις της εποχής και υπερνικώντας δυσκολίες επικοινωνίας που και σήμερα φαίνονται τεράστιες, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο ανταποκριτών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.