Advertising:
Διαστημικός Σταθμός
Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Έτσι ονομάζονται τεχνητές κατασκευές, επανδρωμένες ή μη, οι οποίες τίθενται σε τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη μας ή γύρω από άλλους πλανήτες και δορυφόρους.
Γιατί χρησιμοποιούνται οι Διαστημικοί Σταθμοί;
Για πολλούς λόγους όπως:
- Διάγνωση του πως επιδρούν οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό. Η εμπειρία των αποστολών αυτών θα επιτρέψει τη διεξαγωγή μακροχρόνιων αποστολών προς τον Άρη και άλλους πλανήτες.
- Μελέτη & παρατήρηση της Γης από το διάστημα. Μελέτη των ατμοσφαιρικών φαινομένων και των ωκεανών.
- Μελέτη βασικών βιολογικών λειτουργιών φυτών και ζώων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και έλλειψης βαρύτητας
- Πειράματα στη μηχανική των ρευστών, την καύση, τη μελέτη των υλικών και τη βιοτεχνολογία όπου προσφέρουν στην επιστημονική κοινότητα νέες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
- Μελέτη της επίδρασης του Ήλιου στο κλίμα της Γης.
- Συμβολή στην ανάπτυξη της αστρονομίας
Διαστημικοί Σταθμοί
Από το 1957 που εκτοξεύτηκε και τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος (Sputnik 1), ο οποίος ήταν η αφετηρία της προσπάθειας κατάκτησης του διαστήματος, έχουν τεθεί σε τροχιά οι εξής διαστημικοί σταθμοί:
- Πρόγραμμα Salyut: Το Πρόγραμμα Σαλιούτ (στα ρωσικά Χαιρετισμός) αφορούσε μια σειρά επτά διαστημικών σταθμών που τέθηκαν σε τροχιά από τους Σοβιετικούς στις δεκαετίες 1970-1980. Οι σταθμοί Σαλιούτ ήταν απλές κατασκευές, αποτελούμενες από ένα κυρίως τμήμα, που έμπαινε σε τροχιά, το οποίο επανδρωνόταν αργότερα από πληρώματα που έφταναν με σκάφη Σογιούζ.
- Skylab: Ο Skylab ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός που τέθηκε σε τροχιά από τις Η.Π.Α. Εκτοξεύθηκε το 1973 και παρέμεινε σε τροχιά έως το 1979.
- Mir: O Mir (ειρήνη στα ρωσικά) ήταν ένας σοβιετικός διαστημικός σταθμός. Τέθηκε σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 1986 και ήταν σε λειτουργία μέχρι το Μάρτιο του 2001. Είναι ο μακροβιότερος διαστημικός σταθμός που λειτούργησε μέχρι τώρα στο διάστημα. Παρέμεινε σε τροχιά 15 χρόνια παρόλο που είχε κατασκευαστεί για να μείνει περίπου 5 με 6 χρόνια.
- ISS (International Space Station): Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που άρχισε να κατασκευάζεται το 1998 και αποτελεί διεθνή συνεργασία των παρακάτω διαστημικών υπηρεσιών: NASA (ΗΠΑ), ESA (Ευρώπη), η RKA (Ρωσία), CSA (Καναδάς), η JAXA (Ιαπωνία) ενώ συμμετέχει και η AEB (Βραζιλία).
Η Κίνα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να θέσει σε τροχιά στο εγγύς μέλλον τον δικό της διαστημικό σταθμό.