Advertising:
Τρέχοντα γεγονότα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Φίλε, εσύ που | Φίλε, εσύ που ενδιαφέρεσαι για την [[Αστρονομία]], βάλε την ιστοσελίδα αυτή, στα Αγαπημένα (Favorites) του υπολογιστή σου για να ενημερώνεσαι για συναφή γεγονότα και νέα του χώρου. | ||
Τελευταία αναθεώρηση της 20:13, 30 Σεπτεμβρίου 2008
Φίλε, εσύ που ενδιαφέρεσαι για την Αστρονομία, βάλε την ιστοσελίδα αυτή, στα Αγαπημένα (Favorites) του υπολογιστή σου για να ενημερώνεσαι για συναφή γεγονότα και νέα του χώρου.
Κολοσσιαίος Τυφώνας στον Κρόνο
Μια κολοσσιαία δίνη που θυμίζει τυφώνα, με πλάτος όσο τα δύο τρίτα της Γης, μαίνεται στο νότιο πόλο του Κρόνου με ανέμους 550 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακάλυψε το διαστημικό σκάφος Cassini που μελετά το σύστημα του πλανήτη.
Είναι η πρώτη φορά που μια θύελλα με το χαρακτηριστικό μάτι και τη δίνη των τυφώνων εντοπίζεται σε πλανήτη εκτός της Γης, αναφέρει ανακοίνωση της NASA την Παρασκευή.
«Μοιάζει με τυφώνα, αλλά δεν συμπεριφέρεται σαν τυφώνας» σχολιάζει ο Αντριου Ίνγκερσολ, μέλος της ομάδας απεικόνισης της αποστολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). «Ό,τι και να 'ναι, θα εστιαστούμε στο μάτι αυτής της καταιγίδας και θα βρούμε γιατί βρίσκεται εκεί».
Οι τυφώνες και οι κυκλώνες στη Γη δημιουργούνται από υγρά ρεύματα αέρα που πνέουν πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών, ανυψώνονται κατακόρυφα, και αφήνουν την υγρασία τους ως βροχή καθώς περιστρέφονται γύρω από το μάτι της διαταραχής.
Ο τυφώνας του Κρόνου, που περιστρέφεται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, διαφέρει. Πρώτον, μένει στάσιμος πάνω από το νότιο πόλο του πλανήτη. Δεύτερον, ο Κρόνος αποτελείται από αέρια και δεν υπάρχει ωκεανός κάτω από τη θύελλα που να τροφοδοτεί το φαινόμενο.
Η διάσημη καταιγίδα του Δία, το λεγόμενο «Κόκκινο Μάτι», που κινείται αντίστροφα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού και μετακινείται στην επιφάνεια του πλανήτη, διαφέρει από τους τυφώνες, καθώς δεν υπάρχει μάτι στο κέντρο της.
H θύελλα του Κρόνου είναι όχι μόνο πολύ πιο πλατιά από ό,τι οι τυφώνες στη Γη, αλλά και πολύ πιο ψηλή. Το μάτι περιβάλλεται από έναν δακτύλιο νεφών 30 με 75 χιλιόμετρα πιο ψηλά από ό,τι τα σύννεφα στο σκούρο κέντρο, δύο με πέντε φόρές ψηλότερα από ό,τι τα σύννεφα στους γήινους τυφώνες.
Η δίνη ανακαλύφθηκε όταν το Cassini πέρασε από απόσταση 340.000 χιλιομέτρων στις 11 Οκτωβρίου και απαθανάτισε το φαινόμενο σε 14 καρέ που ελήφθησαν σε διάστημα τριών ωρών.
Το πότε εμφανίστηκε η διαταραχή παραμένει άγνωστο, πιθανώς όμως πρόκειται για εποχιακό φαινόμενο. Το διαστημικό σκάφος, που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004, θα συνεχίσει να μελετά τη θύελλα τα επόμενα χρόνια, καθώς η εποχή στο νότιο πόλο αλλάζει από καλοκαίρι σε χειμώνα.
Πηγές:
- in.gr
- ΜΜΕ 03-11-2006
Βραβείο Nobel Φυσικής 2006 σε Αστροφυσικούς
Οι Αμερικανοί John Mather και George Smoot κέρδισαν το βραβείο Nobel του 2006 στη Φυσική για την εργασία τους, που βοήθησε να θεμελιωθεί η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και να εμβαθύνει την κατανόηση της προέλευσης των γαλαξιών και των αστέρων.
Ο Mather, 60 ετών, εργάζεται στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA ενώ ο Smoot, 61 ετών, δουλεύει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence στο Berkley της Καλιφόρνιας.
Οι επιστήμονες αυτοί ανακάλυψαν τη φύση της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου που θεωρείται ότι έχει προέλθει από τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν γεννήθηκε το Σύμπαν.
"Δεν έχουν αποδείξει τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης αλλά της έδωσαν πολύ ισχυρή υποστήριξη", είπε ο Per Carlson, πρόεδρος της επιτροπής Nobel για τη Φυσική.
"Είναι μια από τις μέγιστες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Θα την έλεγα την πιο μεγάλη. Αυξάνει τη γνώση μας για τη θέση μας στον Κόσμο".
Πηγή:
- ΜΜΕ, 3 Οκτωβρίου 2006
- Physics4u.gr
Η έκπτωση του Πλούτωνα από την Πλανητική οικογένεια
Οι 9 πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος έγιναν τελικά 8. Αναμενόταν ότι θα γινόταν περισσότεροι με την πρόσθεση νέων μελών: Δήμητρα (Ceres), και Έριδα (Eris).
Ωστόσο, τελικά οι 3000 αστρονόμοι της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union) (IAU), ψήφισαν, στις 24 Αυγούστου, να υποβιβαστεί ο Πλούτωνας σε μια νέα κατηγορία νάνων-πλανητών μαζί με τα δύο προαναφερθέντα ουράνια σώματα.
Επιπλέον, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (προς τιμήν της) έδωσε στα ουράνια αντικείμενα, που προσωρινά είχαν ονομαστεί "Ζήνα" και "Γαβριέλλα" από τα ονόματα των ηρωϊδων γνωστής τηλεοπτικής σειράς, τα ονόματα Έρις και Δυσνομία, δηλαδή ονομασίες θεοτήτων της Ελληνικής Μυθολογίας.
Πηγή:
- ΜΜΕ 24 Αυγούστου 2006
- Physics4u