Advertising:

Συζήτηση χρήστη:IonnKorr

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Φίλε IonnKorr συγνώμη που επενέβη στην προσωπική σου σελίδα αλλά θα σε παρακαλούσαμε εάν είναι δυνατόν να μην δημιουργείς συνδέσμους λημμάτων που δεν εμπίπτουν στην θεματολογία της εγκυκλοπαίδειας ή που δεν δύνατο να επεκταθούν και σε θέμματα της αστρονομίας. Όπως ήταν πχ encyclopaedist, Ancient History, Mythologies, Επίγραμμα. Καταλαβαίνεις ελπίζω. Σε ευχαριστώ. -- Quendi


Άρθρα από Livepedia-Βικιπαίδεια

Φίλε IonnKorr καλημέρα. Θα ήθελα εκ μέρους των διαχειριστών να σε παρακαλέσω για λίγες μέρες (μέχρι να σε ειδοποιήσουμε) να μην ανεβάσεις κάποιο άρθρο στο astronomia.gr το οποίο προέρχεται (είναι ακριβώς το ίδιο) από τα www.live-pedia.gr ή el.wikipedia.org. Υπάρχει ένα θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα το οποίο πρέπει πρώτα να λυθεί.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

--Quendi 05:21, 12 Νοεμβρίου 2006 (UTC)


Αποχώρηση Χρήστη

Οι λίγες μέρες πέρασαν, και ακόμη περισσότερες, και απάντηση δεν είδα.

Από ότι κατάλαβα, το παραπάνω μήνυμα ήταν ένας "κομψός" και "ευγενικός" τρόπος της έκφρασης "πηγαίνετε κύριε". Δεν πειράζει. Φίλε Quendi να είσαι καλά.

--IonnKorr 12:17, 19 Νοεμβρίου 2006 (UTC)


Αγαπητέ IonnKorr, φυσικά και δεν ήταν ένας τρόπος να σε ωθήσει στην αποχώρηση. Ήταν απλά αυτό που είπε ο Quendi, να μελετηθούν κάποια θέματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Και για να γίνω συγκεκριμένος θα σου αναλύσω ακριβώς τα θέματα. Η live-pedia για παράδειγμα χρησιμοποιεί την άδεια GNU σύμφωνα με την οποία μπορείς να πάρεις κείμενα και να τα βάλεις αλλού αλλά μόνο αν το μέρος εκείνο ακολουθεί ακριβώς την ίδια άδεια. Το ακριβώς σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαφέρει ούτε κανά ένα γράμμα.

Οι διαχειριστές είχαν κάποιες διαφωνίες με την άδεια GNU, κάποιες φορές επί το αυστηρότερον (για παράδειγμα η GNU προβλέπει πιθανή εμπορική χρήση για την οποία έχουμε επιφυλάξεις) και κάποιες φορές επί το χαλαρότερο (για παράδειγμα δε θα θέλαμε να απαιτείται να αναφέρονται όλα τα τυπικά σχετικά με την άδεια που ακολουθούμε και τα δικαιώματα με κάθε αντιγραφή περιεχομένου από το site αυτό κάτι που απαιτεί η GNU). Επίσης, η GNU έχει σαφώς προσανατολισμό "παγκόσμιο" χωρίς να εξετάζει την ελληνική πραγματικότητα, μη-επίσημη ελληνική μετάφραση (πιθανό τυπικό "κώλυμα") και μη εξειδκευμένες διατάξεις (πχ ειδικές διατάξεις για χρήση σε σχολεία-πανεπιστήμια κτλ).

Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που θα κάνουμε έστω και την παραμικρή αλλαγή στη GNU ίσως δε θα είναι τυπικά σωστή η χρήση κειμένων που καλύπονται από GNU και θα πρέπει να μπαίνουν κείμενα που δεν έχουν περιορισμό άδειας και κατά προτίμηση δικά μας. Φυσικά, αν εσύ δημοσιεύσεις ταυτόχρονα ένα κείμενο στη live-pedia και εδώ μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς η "πηγή" είσαι εσύ και όχι η live-pedia. Αν όμως κάτι έχει δημοσιευθεί εκεί πρώτα, έχει "μπει" στην GNU και οποιαδήποτε αντιγραφή θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες.

Οι διαχειριστές προσπαθούν να λύσουν τα συγκεκριμένα αυτά θέματα και γι'αυτό έγινε αυτή η παράκληση. Πρέπει να τονίσω ότι η πρόθεση για την τελική μορφή της άδειας που θα υπάρχει θα είναι η βοήθεια και διευκόλυνση σε οποιασδήποτε θεμιτή χρήση και η παρεμπόδιση οποιασδήποτε αθέμιτης χρήσης με κυριότερη την εμπορική. Δίνοντας ένα απλό παράδειγμα, με τη GNU μπορεί κάποιος (οποιοσδήποτε) να "πουλήσει" ένα CD με τα άρθρα αυτά, αρκεί να επιτρέψει την περαιτέρω αντιγραφή και χρήση σύμφωνα με τη GNU. Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό να επιτραπεί γενικά, ίσως με μερικές εξαιρέσεις αλλά είναι υπό μελέτη.

Θα μας συγχωρέσεις για την καθυστέρηση, ωστόσο το site αυτό δεν είναι ούτε η μοναδική μας ασχολία ούτε το θέμα προς επίλυση είναι εύκολο. --WikiPerson 18:25, 19 Νοεμβρίου 2006 (UTC)