Advertising:

Λεοντίδες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επέκταση}}
Οι Λεοντίδες είναι μία [[Βροχή Διαττόντων|βροχή διαττόντων]] που οφείλονται στον [[Κομήτης Tempel-Tuttle|κομήτη Tempel-Tuttle]]. Οι διάττοντες που παρατηρούμε δεν είναι παρά σωματίδια που άφησε πίσω ο [[Κομήτης|κομήτης]] αυτός κατά την πορεία του μέσα από το [[Ηλιακό Σύστημα|ηλιακό σύστημα]]. Ο Tempel-Tuttle έχει περίοδο 33 ετών. Το 1966, τη στιγμή της κορύφωσης της βροχής υπολογίστηκε ότι ο ρυθμός των διαττόντων έφτασε τους 140.000 ανά ώρα, ενώ το 1998 αντίστοιχος ρυθμός έφτασε τα 250 μετέωρα ανά ώρα.
 
 
[[Ακτινοβόλο Σημείο|Ακτινοβόλο σημείο]] της βροχής, δηλαδή η περιοχή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ξεκινούν οι διάττοντες, είναι ο αστερισμός του [[Λέων|Λέοντα]] όπως υποδηλώνεται και από το όνομα της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, ενώ Λεοντίδες παρατηρούνται  γενικά μεταξύ των 15 έως 20 Νοεμβρίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι άγνωστος διότι δεν είναι σταθερός.
 
 
Συντεταγμένες ακτινοβόλου σημείου στο μέγιστο:
* [[Ορθή Αναφορά]]: 10h 08m
* [[Απόκλιση]]: +22
 
[[Κατηγορία:Βροχές Διαττόντων]]

Τελευταία αναθεώρηση της 17:15, 21 Φεβρουαρίου 2007

Οι Λεοντίδες είναι μία βροχή διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη Tempel-Tuttle. Οι διάττοντες που παρατηρούμε δεν είναι παρά σωματίδια που άφησε πίσω ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό σύστημα. Ο Tempel-Tuttle έχει περίοδο 33 ετών. Το 1966, τη στιγμή της κορύφωσης της βροχής υπολογίστηκε ότι ο ρυθμός των διαττόντων έφτασε τους 140.000 ανά ώρα, ενώ το 1998 αντίστοιχος ρυθμός έφτασε τα 250 μετέωρα ανά ώρα.


Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, δηλαδή η περιοχή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ξεκινούν οι διάττοντες, είναι ο αστερισμός του Λέοντα όπως υποδηλώνεται και από το όνομα της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, ενώ Λεοντίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 15 έως 20 Νοεμβρίου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι άγνωστος διότι δεν είναι σταθερός.


Συντεταγμένες ακτινοβόλου σημείου στο μέγιστο: