astronomia.gr:Ο ιστοχώρος της κοινότητας

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Κάλή Χρονιά!!

Εύχομαι σε όλους καλό νέο έτος!! Ας προσπαθήσουμε το τέλος του 2007 να βρέι το astronomia.gr κατά πολύ πληρέστερο, γεμάτο εμπλουτισμένα άρθρα!! Καλή μας συνέχεια!!

--Cavas 02 Ιανουαρίου 2007


500 Άρθρα

Αγαπητοί φίλοι του astronomia.gr, η ιστοσελίδα μας ξεπέρασε σήμερα τα 500 άρθρα, πριν καν συμπληρώσει 3 μήνες ύπαρξης! Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμμετοχή και ευχόμαστε να πάμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον, με τη δικιά σας βοήθεια φυσικά, ώστε να μεγαλώσει αυτός ο χώρος που προσφέρει γνώσεις για την αστρονομία.

--Quendi 22:35, 16 Νοεμβρίου 2006 (UTC)


Ευχές για Καλή Αρχή

Παιδιά, σας εύχομαι ότι καλύτερο.

Επιστημονικοί Ιστότοποι και ιδιαίτερα στον τομέα της Αστρονομίας νομίζω ότι χρειάζονται στην Ελλάδα.

Θα συμμετάσχω με ενθουσιασμό και πιστεύω ότι γρήγορα το ίδιο θα κάνουν πολλοί άλλοι.

--IonnKorr 17:51, 30 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)


Φίλε IonnKorr καλώς ήρθες στην σελίδα μας! Σε ευχαριστούμε για τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα! Δυστυχώς δεν είμαστε και πάρα πολλοί όσοι ασχολούμαστε με την αστρονομία στην Ελλάδα και για αυτό και χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων!!

--Quendi


Γαλαξίας

Προφανώς στα Ελληνικά υπάρχει πρόβλημα. Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τις λέξεις:

  • Milky Way (= Γαλακτώδης Δρόμος) για να δηλώσουν τον Γαλαξία Μας
  • Galaxy για να δηλώσουν τον οποιοδήποτε τυχαίο γαλαξία.

Θα πρότεινα (χωρίς να επιμένω φυσικά) να ονομάσουμε το άρθρο αυτό "Τοπικός Γαλαξίας" (όπως αντίστοιχα "τοπική Ομάδα Γαλαξιών") και να αφήσουμε το άρθρο "Γαλαξίας" να ισχύει για τους υπόλοιπους Γαλαξίες.

Ονοματολογία Άρθρων

Με αφορμή το άρθρο "Γαλαξίας" θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση (δεν θέλω, όμως, αυτό να θεωρηθεί σαν παρέμβαση, απλά μία άποψη είναι, και μάλιστα, όχι απαραίτητα η ενδεδειγμένη). Νομίζω ότι καλό θα ήταν σαν γενική αρχή μην χρησιμοποιούμε άρθρα στους τίτλους.

Δηλαδή:

  • "Γαλαξίας" αντί "Ο Γαλαξίας (αυτή, βέβαια, είναι ειδική περίπτωση, απλά το αναφέρω σαν παράδειγμα).
  • "Νόμος Hubble" αντι "Nόμος του Hubble"
  • "Διαστολή Σύμπαντος" αντί "Διαστολή του Σύμπαντος"


Επίσης

Καλό θα ήταν (κάτι που μερικώς ήδη εφαρμόζεται) όλες οι λέξεις του τίτλου να είναι με κεφαλαία ώστε να ξέρει ο χρήστης, που κάνει την αναζήτηση, πως να ψάξει τίτλους που έχουν δύο ή τρείς λέξεις.

Δηλαδή,

  • "Διαστολή Σύμπαντος" και όχι "Διαστολή σύμπαντος"

Χωρίς διάθεση επιβολής της γνώμης

--IonnKorr 19:20, 9 Οκτωβρίου 2006 (UTC)Φίλε IonnKorr όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και θέλουμε να τις ακούμε. Στο θέμα μας..Πράγματι, όπου είναι δυνατόν πρέπει να προσπαθούμε να μην βάζουμε άρθρα στους τίτλους, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με κάποια: και, με, του, της (ειδικά όταν θέλουμε να δηλώσουμε πρόσωπο), στην κλπ. Κάποιες φορές χρειάζονται.


Σχετικά με τις λέξεις του τίτλου. Όλες οι κύριες λέξεις (εκτός πχ άρθρων ή συνδέσμων) είναι με κεφαλαία, όπου είχαμε δει να μην ισχύει αυτό, το διορθώναμε και θα το διορθώνουμε (έψαξα και βρήκα 2-3 περιπτώσεις).

--Quendi 21:12, 9 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Πνευματικά Δικαιώματα

Αντίγραφο του άρθρου σας Σεληνιακά Παροδικά Φαινόμενα εμφανίστηκε στη Βικιπαίδεια. Προτείνω να ξεκαθαρίσετε το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και να το αναρτήσετε σε εμφανές σημείο, στην πρώτη σελίδα. Αν όσα είναι γραμμένα εδώ είναι δημόσιο κτήμα, δεν μπορείτε να απαγορεύετε τη μαζική αντιγραφή αλλού. Τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία σας.--FocalPoint 18:05, 10 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


  • Φίλε FocalPoint καλώς ήρθες, το θέμα των πνευματικών διακαιωμάτων ξεκαθαρίζεται εδώ: astronomia.gr:FAQ-Ερώτηση 20. Ίσως στο μέλλον το τοποθετήσουμε κάπου που θα φαίνεται καλύτερα. Ένα μέρος:

Το site είναι δημόσιο και φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άρθρα του site εφόσον όμως υπάρχει αναφορά στην πηγή και δεν πρόκειται για κερδοσκοπικό λόγο. Αυτό που απαγορεύεται είναι η μαζική αντιγραφή περιεχομένων του site που μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλη.

--Quendi 18:48, 10 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


  • Στο site αυτό δεν ακολουθείται η άδεια GNU. Οπως γράφτηκε και από πάνω προς το παρόν αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι επιτρέπεται η αντιγραφή άρθρων για μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς εφόσον υπάρχει αναφορά στο site. Από εκεί και πέρα φυσικά είναι στη δική σας κρίση κατά πόσο μπορεί να μπει στη Βικιπαίδεια αυτό το άρθρο και αν είναι συμβατό με τους δικούς σας κανόνες/άδειες/πρακτικές. Δεσμευόμαστε σύντομα να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σχετικά με τα Πνευματικά Δικαιώματα ώστε να γνωρίζετε και εσείς τι μπορείτε να κάνετε. Το περιεχόμενο του site είναι δημόσιο και δωρεάν και θα παραμείνει έτσι εννοώντας ότι θα είναι προσβάσιμο σε όλους και χωρίς κόστος. Μένει να ξεκαθαρίσουμε θέματα σχετικά με τη χρήση υλικού από αυτό το site και πιθανές τροποιήσεις σε αυτό το υλικό. --WikiPerson 18:54, 10 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Φυσική

Παιδιά έκανα ένα μερικό "συμμάζεμα" στην κατηγορία της Φυσικής ιδρύοντας και μερικές υπο-κατηγορίες.

Πιστεύω να συμφωνείτε.

--IonnKorr 16:15, 12 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Θεμελιώδης Κατηγορία

Δενδροειδής Κατανομή

Δημιούργησα μία κατηγορία, Κατηγορία: Θεμελιώδης Κατηγορία, που όλες οι κατηγορίες που αναφέρονται στην πρώτη σελίδα είναι υποσύνολά της. Έτσι όλες οι κατηγορίες αποτελούν "κλαδιά" ενός δένδρου και ο χρήστης-αναζητητής μπορεί να βρεί αυτό που θέλει απλά, αλλάζοντας κατηγορίες, χωρίς να επιστρέφει στην αρχική σελίδα. (Έτσι γίνεται (ή τουλάχιστον, έτσι πρέπει να γίνεται) σε κάθε wiki).

Θα πρότεινα η "Γενική Φυσική" και η "Γενική Χημεία" να αποτελέσουν ανεξάρτητες βασικές κατηγορίες αλλά, βέβαια, αυτό δεν θα το αποφασίσω εγώ μόνος μου.

--IonnKorr 12:24, 13 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Φίλε IonnKorr συμφωνούμε με την δημιουργία της Θεμελιώδους Κατηγορίας για λόγους αποσαφήνισης και καλύτερης πλοήγησης στα άρθρα. Ακόμα εγώ συμφωνώ με τις υποκατηγορίες στην κατηγορία Αστροφυσική, ήταν αναγκαίες. Χρειάζεται πάντα συμμάζεμα στις κατηγορίες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των άρθρων.

Σχετικά με το να αποτελέσουν ανεξάρτητες βασικές κατηγορίες οι "Γενική Φυσική" και η "Γενική Χημεία", σε αυτό οι διαχειριστές διαφωνούν. Από την πρώτη στίγμη έχουμε τονίσει τον χαρακτήρα του site ο οποίος είναι η αστρονομική γνώση. Εδώ έχουν θέση μόνο οι έννοιες φυσικής και χημείας που σχετίζονται με την αστροφυσική και συμβάλλουν στην κατανόηση των αστροφυσικών εννοιών. Και αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά. Δεν θέλουμε να είμαστε μια wiki φυσικής ούτε μία wiki θετικών επιστημών. Δες και εδώ: Ποιες κατηγορίες είναι διαθέσιμες και πώς εντάσσω τα θέματα σε κατηγορίες; & Κατηγορία:Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ελπίζω να καταλαβαίνεις. Γενικά είμαι της άποψης, για τους παραπάνω λόγους, ότι δεν χρειάζονταν υποκατηγορίες στην υποκατηγορία της Φυσικής, αλλά θα το αποφασίσουν συνολικά οι διαχειριστές.

Γενικά θα ήθελα να ζητήσω από όλους να συζητείται πρώτα η δημιουργία υποκατηγοριών στις υποκατηγορίες ώστε να μην χάνουμε τον "μπούσουλα". :)

--Quendi 13:32, 13 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Φράγμα 3.000 Επισκέψεις

Φαίνεται ότι ο ιστότοπος αρχίζει και "κινείται" στο Διαδίκτυο.

Ήδη, πλησιάζουμε να σπάσουμε το "φράγμα" των 3000 επισκέψεων μόνο στην "Αρχική Σελίδα", πράγμα αρκετά σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πόσο "καινούργιοι" είμαστε στο "δίχτυ".

--IonnKorr 15:37, 27 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


:) 

--Quendi 18:58, 27 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Άδειες Χρήσης GNU, FDL, GFDL κ.α.

Φίλε Παναγιώτη και φίλοι διαχειριστές,

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι πρόβλημα υπάρχει με τις άδειες χρήσης για άρθρα που μεταφέρονται από wiki-εγκυκλοπαίδειες.

1) Είναι προφανές και πασίγνωστο ότι οποιοδήποτε άρθρο, δημοσιευμένο σε αυτές, ο καθένας μπορεί να το πάρει, να το επεξεργαστεί και να το τοποθετήσει όπου θέλει, ακόμη και για "κερδοσκοπικούς λόγους". Επομένως, δεν νομίζω ότι μπορεί ποτέ, κάποιος υπεύθυνος από αυτές τις εγκυκλοπαίδειες να προβάλλει οποιαδήποτε αντίρρηση σχετικά με οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά, ανεξαρτήτως του είδους της άδειας που ο ιστότοπος "Astronomia.gr" θα αποφασίσει τελικά να χρησιμοποιήσει.

2) Νομίζω ότι, τουλάχιστον για αρχή, μπορούμε να χρησιμοποιούμε στοιχεία από εκεί, όπως ακριβώς έκανε και η Αγγλική Wikipedia στην αρχή με την "Britannica 1911". Αν και μάλλον θα ξέρεις το γεγονός, υπενθυμίζω ότι σχεδόν όλα τα άρθρα της πρώϊμης αυτής Britannica μεταφέρθηκαν τότε στην Wikipedia (μιλάμε για "ολική μεταφορά"). Στην συνέχεια βέβαια οι wiki-χρήστες τα επεξεργάστηκαν τόσο πολύ που σήμερα σε τίποτε δεν θυμίζουν την αρχική προέλευσή τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο νόμος του wiki. Είναι απόλυτα ρευστό και μεταβάλλεται συνεχώς.

Έτσι νομίζω θα συμβεί και εδώ. Όταν το site γίνει ευρύτερα γνωστό και αποκτήσει μία "κρίσιμη μάζα" χρηστών, η επεξεργασία θα είναι τέτοια που τίποτα δεν θα θυμίζει την καταγωγή τους. Αλλά και από την άλλη πλευρά και τα άρθρα στις εγκυκλοπαίδειες αυτές θα έχουν επίσης αλλοιωθεί τόσο πολύ που κάθε συγγένεια θα χαθεί οριστικά.

3) Ανεξαρτήτως των παραπάνω, και της γνώμης που έχεις για αυτά, εγώ, Παναγιώτη, δέχομαι οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβεις, σέβομαι απόλυτα την γνώμη σου (και όχι απλά γιατί είσαι διαχειριστής) και κατανοώ τις όποιες επιφυλάξεις σου. Θεωρώ πολύ σημαντική την προσπάθεια που κάνεις (εσύ και όποιοι άλλοι είναι μαζί σου) για να αναδείξεις την Αστρονομία και μάλιστα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που γενικώς αδιαφορεί για τέτοια εγχειρήματα.

Ότι όμως και να αποφασίσετε απόλυτα δεκτό.

--IonnKorr 09:13, 12 Νοεμβρίου 2006 (UTC)


Φίλε μου είναι λίγο πιο πολύπλοκο το ζήτημα νομικά..

--Quendi 04:49, 15 Νοεμβρίου 2006 (UTC)