Παρατηρησιακή Αστρονομία (Βιβλίο)

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Παρατηρησιακή Αστρονομία
Εξώφυλλο βιβλίου παρατηρησιακής.jpg
Τίτλος Παρατηρησιακή Αστρονομία
Συγγραφέας Σταύρος Ι. Αυγολούπης, Ιωάννης Χ. Σειραδάκης
Άγνωστη Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2004
Εκδότης Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
Αριθμός Σελίδων 246
ISBN 960-86810-3-0
Τύπος Έκδοσης Μαλακό Εξώφυλλο
Τόμοι 1

Οι συγγραφείς, οι οποίοι είναι καθηγητές της Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επέλεξαν την ύλη του βιβλίου με σκοπό να εξοικειωθεί ο αναγνώστης στη χρήση σύγχρονων μεθόδων παρατήρησης. Με το πέρας της μελέτης και με την προσωπική εξάσκηση, ο αναγνώστης θα μπορεί να αντιμετωπίσει απλά αστρονομικά προβλήματα και να χρησιμοποιήσει τα πιο βασικά όργανα της Παρατηρησιακής Αστρονομίας, καθώς επίσης και άλλο ερευνητικό υλικό (αστρονομικές εφημερίδες, χάρτες, καταλόγους κλπ.)

Το βιβλίο περιέχει αρκετούς Πίνακες, ιδιαίτερα χρήσιμους για την πραγματοποίηση αστρονομικών παρατηρήσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Παρατηρησιακή Αστρονομία προσφέρει τη δυνατότητα στους εραστές του έναστρου ουρανού να δουν την ομορφιά του μέσα από ποιοτικές μεθόδους και τρόπους μετρήσεων, καθώς και μέσα από ποσοτικούς υπολογισμούς. Η παρατήρηση με αυτόν τον τρόπο αποκτά ανοικτούς ορίζοντες και κρατά σε αέναο διαλογισμό κάθε λάτρη της απέραντης μαγείας του ουρανού. Τα ουράνια σώματα, έτσι, αποκτούν άλλη διάσταση ομορφιάς στο μάτι ενός παρατηρητή που έχει φροντίσει από πριν να αναζητήσει γνώση για αυτά. Στο βιβλίο αυτό δίνονται βασικές πληροφορίες για την παρατήρηση του Ήλιου, της Σελήνης, των αστέρων και των σμηνών του Γαλαξίας μας καθώς και των μακρινών γαλαξιών.


Περιεχόμενα


1. Ουράνια σφαίρα

2. Τηλεσκόπια

3. Αστρικά σμήνη - απόσταση του σμήνους των Υάδων

4. Αναγνώριση αστερισμών και ουρανίων σωμάτων

5. 'Ηλιος

6. Σελήνη

7. Η απόσταση του σφαιρωτού σμήνους Μ15 - αστέρες RR Λύρας

8. Διάγραμμα Hertzsprung-Russell

9. Φωτομετρία - Ιριδοφωτόμετρο

10. Ταξινόμηση γαλαξιών - Χρήση χάρτη Palomar