Κλίμακα Bortle

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Η κλίμακα Bortle είναι ένα εμπειρικό μέτρο σύγκρισης του πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός τη νύχτα παρατήρησης. Δημιουργήθηκε από τον John Bortle τον Φεβρουάριο του 2001 για την έκδοση του αστρονομικού περιοδικού Sky and Telescope.

Διαβάθμιση

Κατηγορία 1: Το ζωδιακό φως φαίνεται άψογα και το Μ33 φαίνεται κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι .


Κατηγορία 2: Υπάρχει μηδαμινή φωτορυπανση, το Μ33 φαίνεται εύκολα κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι. Το καλοκαίρι φαίνονται παρά πολλές λεπτομέρειες του Γαλαξία ακόμη και με γυμνό μάτι.


Κατηγορία 3: Υπάρχει λίγη περισσότερη φωτορύπανση σε σχέση με τη Κατηγορία 2. Το καλοκαίρι στον Γαλαξία φαίνονται πολλές λεπτομέρειες. Τα Μ4, Μ5, Μ15, Μ22 ξεχωρίζουν καθαρά με γυμνό μάτι. Το Μ33 με γυμνό μάτι φαίνεται με πλάγια διόπτρευση. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το ζωδιακό φως ξεχωρίζει αρκετά στα βόρεια πλάτη μετά το λυκόφως και κατά το λυκαυγές αντίστοιχα.


Κατηγορία 4: Ο ουρανός έχει μεγαλύτερη φωτορύπανση από τη προηγούμενη κατηγορία κυρίως πάνω από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη. Το ζωδιακό φως εντοπίζεται εύκολα αλλά όχι σε όλη του την έκταση. Διακρίνεται καλά και ο Γαλαξίας αλλά όχι με λεπτομέρειες. Το Μ33 είναι σχετικά δύσκολος στόχος για το γυμνό μάτι ακόμη και με πλάγια διόπτρευση.


Κατηγορία 5: Ίσα που ξεχωρίζουν κάποια μέρη του ζωδιακού φωτός κι αυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε και φαίνεται πιο εύκολα. Κοντά στον ορίζοντα ο Γαλαξίας είναι δύσκολος στον εντοπισμό του. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μεταξύ 5.6 κι 6.0 .


Κατηγορία 6: Το ζωδιακό φως δε φαίνεται καθόλου. Ο Γαλαξίας διακρίνεται ελάχιστα και μόνο κοντά στο ζενίθ του τόπου. Το Μ33 φαίνεται μόνο με κιάλια και το Μ31 ίσα που διακρίνεται με το γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι περίπου 5.0 .


Κατηγορία 7: Ο Γαλαξίας δε φαίνεται καθόλου με το γυμνό μάτι. Το Μ44 και το Μ31 σε στιγμές με καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες ίσα που διακρίνονται με γυμνό μάτι.


Κατηγορία 8: Τα Μ 44 και Μ31 ίσα που φαίνονται με γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο του 4.5 .


Κατηγορία 9: Η φωτορύπανση φαίνεται σε όλη τη θέα του ουρανού. Οι αμυδροί αστερισμοί δε φαίνονται καθόλου ενώ οι πιο φωτεινοί ξεχωρίζουν με πολλή δυσκολία .Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο από 4.0 .