Η Οδύσσεια των Ημερολογίων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Η Οδύσσεια των Ημερολογίων - Αναζητώντας τις Ρίζες της Γνώσης (Τόμος Α)
Odysseia imerologiwn.jpg
Τίτλος Η Οδύσσεια των Ημερολογίων - Αναζητώντας τις Ρίζες της Γνώσης (Τόμος Α)
Συγγραφέας Στράτος Θεοδοσίου

Μάνος Δανέζης

Η Οδύσσεια των Ημερολογίων - Αστρονομία και Παράδοση (Τόμος B)
Odysseia imerologiwn 2.jpg
Τίτλος Η Οδύσσεια των Ημερολογίων - Αστρονομία και Παράδοση (Τόμος B)
Συγγραφέας Στράτος Θεοδοσίου

Μάνος Δανέζης

1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 1995
Εκδότης Δίαυλος
Αριθμός Σελίδων Τόμος Ι: 420

Τόμος IΙ: 460

ISBN Τόμος Ι: 960-7140-80-Χ

Τόμος IΙ: 960-7140-81-8

Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 2

Τα βιβλία έχουν ως αντικείμενό τους τα ημερολογιακά συστήματα όλων των λαών, όλων των εποχών, της ανθρωπότητας. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, Επίκουροι καθηγητές της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσφέρουν μια επιστημονική περιήγηση στην ιστορία, τη θρησκεία, την τέχνη, την επιστήμη, τον παγκόσμιο πολιτισμό γενικότερα.


Η αφήγηση, απλώνεται σε δύο τόμους 850 συνολικά σελίδων. Στον πρώτο τόμο και μετά τις εισαγωγικές πληροφορίες για τις μεθόδους συγκρότησης των ημερολογιακών συστημάτων εξετάζονται τα ημερολόγια των λαών της Μεσοποταμίας, της Αρχαίας Αιγύπτου, του αρχαίου Ιράν, του αρχαίου Ισραήλ, της Κίνας, των Ινδιών, της Ιαπωνίας, της Κορέας, των προκολομβιανών λαών της Αμερικής, του ισλαμικού κόσμου, της Δυτικής Αφρικής, της Αρχαίας Ελλάδας. Οι πληροφορίες για κάθε ένα από τα παραπάνω ημερολόγια συνοδεύονται από επισκοπήσεις της ιστορίας και του πολιτισμού των λαών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω ημερολόγια, ημερολογιακούς πίνακες και φωτογραφικό υλικό.


Στον δεύτερο τόμο εξετάζονται: η περιπέτεια των ημερολογίων στην ενωμένη ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Ιουλιανό ή παλαιό ημερολόγιο) και το Βυζάντιο, η μεταρρύθμιση του ημερολογίου στην εποχή του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ (Γρηγοριανό ημερολόγιο), οι αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμμένη μεταρρύθμιση, το πρόβλημα του καθορισμού του Πάσχα, η υιοθέτηση του γρηγοριανού ημερολογίου από τους χριστιανικούς λαούς, το διαρκές ημερολόγιο (μέθοδος υπολογισμού της ημέρας της εβδομάδας για οποιαδήποτε ημερομηνία), οι μύθοι και οι θρύλοι για τον Άγιο Βασίλη, η ιστορία και η ελληνική λαογραφία των μηνών του έτους, η γέννηση του Χριστού ως αρχή των χρονολογιών, οι νέες ημερολογιακές μεταρρυθμίσεις, τα ημερολόγια των λαών της Βορείου Ευρώπης και της Ιρλανδίας καθώς και η εξέλιξη του ημερολογίου στη Γερμανία, ημερολόγια άλλων λαών (Αρμενικό, Κοπτικό, Αιθιοπικό, Τσιγγάνων) και τέλος οι προσπάθειες για την σύνταξη ενός παγκόσμιου ημερολογίου τον 19ο και τον 20ο αιώνα.


Η μελέτη κλείνει με παράρτημα στα επιμέρους κεφάλαια του οποίου εξετάζονται: η Ιουλιανή περίοδος, το Βεσσελιανό έτος, ο Ίνδικτος, ο Ηλιακός κύκλος, η Πασχαλινή Πανσέληνος, τα αστρονομικά φαινόμενα της μετάπτωσης και του κλονισμού, και η ημερομηνία του Πάσχα από αστρονομική άποψη. Δημοσιεύονται επίσης: χρονολογία παγκοσμίων γεγονότων από το 6000 π.Χ. έως σήμερα, σύνοψη χρονολογικών εποχών, ημερολόγιο 251 ετών (1800-2050 μ.Χ.), διαρκές ημερολόγιο 50 ετών, βιβλιογραφία και ευρετήριο.


Περιεχόμενα Α Τόμου

Τροπικό, Αστρικό και Πολιτικό Έτος

Είδη Ημερολογίων

1. Στη Μυστηριώδη Μέση Ανατολή

2. Η Εξωτική Άπω Ανατολή

3. Η Μακρινή Αμερική

4. Ο Ισλαμικός Κόσμος

5. Η Απόμακρη Δυτική Αφρική

6. Κλασική Ελλάδα και Ελληνιστικός Πολιτισμός

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο


Περιεχόμενα Α Τόμου

1. Η Αυτοκρατορία της Ρώμης - Μια Άλλη Εποχή

2. Ιουλιανό ή Παλαιό Ημερολόγιο

3. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Δυτική Ευρώπη

4. Η Μεταρρύθμιση του Ημερολογίου

5. Καθορισμός της Ημερομηνίας του Πάσχα

6. Διαρκές Ημερολόγιο

7. Η Εβδομάδα

8. Μύθοι και Θρύλοι για τον Άγιο Βασίλη

9. Η Ιστορία και η Ελληνική Λαογρφία των Μηνών του Έτους

10. Η Γέννηση του Χριστού και η Αρχή των Χρονολογιών

11. Νέες Ημερολογιακές Μεταρρυθμίσεις

12. Βόρεια Ευρώπη και Ιρλανδία

13. Ημερολόγια Άλλων Λαών

14. Παγκόσμιο Ημερολόγιο

Παράρτημα

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο