Advertising:
Hoyle, Fred
Ο Fred Hoyle (1915 - 2001) γεννήθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας το 1915. Αφού σπούδασε μαθηματικά και αστρονομία δίδαξε μαθηματικά επί μία εικοσαετία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ενώ εργάστηκε στα αστεροσκοπεία του Palomar και του Mount Wilson.
Ο Hoyle ήταν ήταν αυτός που έδωσε στην θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης το όνομά της. Ο όρος Big Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Hoyle σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε το 1950. Ο Hoyle χρησιμοποίησε όμως τον όρο για να ειρωνευτεί τη νέα ιδέα. Παρόλα αυτά ο όρος έμεινε, χάνοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο. Απέρριψε αυτή τη θεωρία υπέρ της δικής του θεωρίας της "σταθερής κατάστασης" την οπόια πρότεινε μαζί με τον T.Gold και H.Bondi και περιέγραφε ένα σύμπαν "σταθερής κατάστασης" στο οποίο η ύλη παράγεται συνεχώς από κάποιον άγνωστο μηχανισμό, ενώ το σύμπαν διαστέλλεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι χωρικές και χρονικές του ιδιότητες παραμένουν απαράλλακτες. Αυτή βέβαια η θεωρία έχει πολύ σαθρά θεμέλια και δεν θεωρείται πιθανή σήμερα από την συντριπτική πλειοψηφία των αστροφυσικών και κοσμολόγων.
Ο Hoyle ήταν ακόμα ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι όλα τα χημικά στοιχεία δημιουργούνται μέσα στα αστέρια με την διαδικασία της νουκλεοσύνθεσης - μια κεντρική ιδέα στην σύγχρονη αστροφυσική. Η πρόβλεψη του Hoyle το 1953 ότι μια συγκεκριμμένη μορφή του άνθρακα-12 θα παραγόταν μέσα τα αστέρια αποδείχθηκε σύντομα σωστή μέσα από τις παρατηρήσεις του William Fowler. Μαζί με τους Geoffrey και Margaret Burbidge, ο Hoyle και ο Fowler δημοσίευσαν τη θεωρία της πυρηνοσύνθεσης τους το 1957. Η αστρονομική κοινότητα όμως συγκλονίστηκε όταν ο Fowler έλαβε μόνος του το βραβείο Nobel του 1983 για αυτήν την μοναδική και ριζοσπαστική εργασία!
Ο Hoyle με τον Chandra Wickramasinghe, είχαν εξετάσει την θεωρία της Πανσπερμίας, δηλαδή την ιδέα ότι η ζωή στη Γη μπορεί να έχει φτάσει με τη μορφή εξωγήινων μικροβίων, μέσω μετεωριτών.
Ακόμα ήταν ο ιδρυτής του Institute of Theoretical Astronomy του Cambridge το 1967, το οποίο συγχωνεύθηκε το 1972 με άλλα δύο ιδρύματα και δημιουργήθηκε το Institute of Astronomy. Τέλος, εξέδωσε συνολικά 40 βιβλία: τεχνικής φύσεως, εκλαϊκεμένης επιστήμης και επιστημονικής φαντασίας.
Τιμητικές διακρίσεις
Βραβεία
- Gold Medal of the Royal Astronomical Society (1968)
- Bruce Medal (1970)
- Henry Norris Russell Lectureship (1971)
- Royal Medal of the Royal Astronomical Society (1974)
- Klumpke-Roberts Award of the Astronomical Society of the Pacific (1977)
- Crafoord Prize from the Royal Swedish Academy of Sciences, with Edwin Salpeter (1997)
Πήραν το όνομά του
- Asteroid 8077 Hoyle
Τίτλοι
- Τον τίτλο τιμής Sir τον απέκτησε το 1972.