1η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Αφίσα-Πρόσκληση

Στις 18 Νοεμβρίου 2006 η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" κάλεσε στην Πάτρα συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας, όπου προτάθηκε να διοργανωθεί μία Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων για παρατήρηση σε κάποια περιοχή της κεντρικής Ελλάδος. Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια συνάντηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια, υπό την αιγίδα της. Τέλος εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι αν υπάρξει ανταπόκριση. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Συνάντηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο "Μιχάλης Νικολάου" στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Η συνάντηση είχε σαν σκοπούς την αστρονομική παρατήρηση, την γνωριμία των Ελλήνων Ερασιτεχνών, τη σύσφιξη των σχέσεών τους και την ανταλλαγή απόψεων.


Συνολικά περίπου 20-30 άτομα βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο της συνάντησης εντός ή εκτός του καταφυγίου. Δυστυχώς ο άνεμος που υπήρχε το βράδυ δυσκόλευε την παρατήρηση ή φωτογράφηση, αυτό όμως δεν απέτρεψε τους παρευρισκόμενους να τις πραγματοποιήσουν, παρά την κούραση του πολύωρου ταξιδιού. Το Σάββατο 21 Ιουλίου ο κόσμος αυξήθηκε και πολλοί ερασιτέχνες ή φίλοι αστρονομίας κατέφθαναν συνεχώς και ξεκινούσαν να στήνουν τον εξοπλισμό τους. Παρευρέθησαν άτομα και μέλη των ΔΣ από τους συλλόγους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (Αθήνα), του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Αθήνα), του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (Θεσσαλονίκη), της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας "Ωρίων" και πολλά μέλη του Astrovox.gr. Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν το Σάββατο. Από τις 9.00 έως τις 11 παρά, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου, ενώ ακολούθησε πρόχειρο γεύμα στο καταφύγιο και περίπου στις 12.00 οι περισσότεροι ερασιτέχνες πήγαν στα τηλεσκόπια τους για να παρατηρήσουν. Μοναδικό μειονέκτημα και πάλι ο άνεμος του οποίου η ισχύς εναλλασσόταν συνεχώς. Το πρωί της Κυριακής ο κόσμος άρχιζε να φεύγει, δόθηκαν από τους διοργανωτές αναμνηστικά μπλουζάκια της Πανελλήνιας Συνάντησης και αναμνηστικά διπλώματα και όλοι ξεκίνησαν για το δρόμο της επιστροφής.


Η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη. Οι σκοποί που είχαν τεθεί από τους διοργανωτές πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή και αρκετός νέος κόσμος είχε την πρώτη του επαφή με την αστρονομία. Χαρακτηριστικά της συνάντησης: η όμορφη φιλική ατμόσφαιρα και οι παρέες των συμμετεχόντων, η ζεστή φιλοξενία των διοργανωτών, τα πανέμορφα φυσικά τοπία της Δίρφης και της Εύβοιας καθώς και η ταιριαστή μουσική εκδήλωση κάτω από τον έναστρο ουρανό. Υπήρχαν βέβαια και μειονεκτήματα όπως ο δύσβατος για αμάξια δρόμος λίγο πριν το καταφύγιο, η φωτορύπανση από την Αθήνα στα νότια, και ο μη ενιαίος χώρος έξω από το καταφύγιο με αποτέλεσμα να μην είναι όλοι οι ερασιτέχνες συγκεντρωμένοι.


Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα τον Οκτώβριο του 2007 συζητήθηκε το μέλλον της διοργάνωσης και τα ΔΣ των συλλόγων αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί ξανά το καλοκαίρι του 2008 η Πανελλήνια Συνάντηση στη Δίρφη υπό την αιγίδα της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας.


Περισσότερες πληροφορίες

Φωτογραφίες της εξόρμησης από την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων

Σχετική συζήτηση στο astrovox.gr

Άρθρο-αποτίμηση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας