Χρήστης:Nena

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Ο αγαπημένος μου πλανήτης είναι ο Πλούτωνας και όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω φυσικός αστρονόμος. Είμαι 11 ετών και μου αρέσει ο Πλούτωνας συγκεκριμένα 1)γιατί έχει βγει έξω από το Ηλιακό σύστημα και έχει μπει στη ζώνη kuiper, oπότε είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθεί και 2) γιατί θέλω να διατυπώσω μία ξεχωριστή θεωρία για το συγκεκριμένο πλανήτη, όταν σε λίγες μέρες θα αγοράσω το τηλεσκόπιο SKYWATCHER 60/700AZ-2 κι έτσι συγκέντρωσα μερικές πληροφορίες γι' αυτόν:


Πλούτωνας (πλανήτης νάνος) Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια (Ανακατεύθυνση από Πλούτωνας (πλανήτης)) Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτό το άρθρο ή τμήμα άρθρου περιέχει πληροφορίες σχετικά με σχεδιασμένα ή αναμενόμενα μελλοντικά γεγονότα.



Ο Πλούτωνας, ο Χάροντας, η Νιξ και η Ύδρα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.Ο Πλούτωνας είναι πλανήτης νάνος του Ηλιακού Συστήματος, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό αστρoνόμο Κλάϊντ Τόμπω το 1930. Μαζί με το δορυφόρο του Χάροντα αποτελεί διπλό σύστημα, ενώ το 2006 ανακαλύφθηκαν κι άλλοι δυο μικροί δορυφόροι σε τροχιά γύρω του. Τον Ιούνιο του 2006, οι δυο αυτοί δορυφόροι ονομάστηκαν Νύχτα, από τη μυθολογική οντότητα Νύχτα, μητέρα του Πλούτωνα, και Ύδρα, από το εννιακέφαλο τέρας, φύλακα του Κάτω Κόσμου. Επειδή όμως υπάρχει ήδη αστεροειδής ονόματι Νυξ (δηλαδή Νύχτα), αποφάσισαν να χρησιμοποιούν τη λίγο διαφορετική ορθογραφία Nix (Νιξ) στα αγγλικά για το δορυφόρο του Πλούτωνα.

Η ανακάλυψη, τα τελευταία χρόνια, σωμάτων με μέγεθος ίσο ή και μεγαλύτερο του Πλούτωνα στη Ζώνη του Kuiper γέννησε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Πλούτωνας πρέπει πλέον να θεωρείται πλανήτης. Το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε να μη θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας αλλά μάλλον πλανήτης νάνος.[1][2][3][4] Δεν είναι βέβαιο ότι ο Πλούτωνας σχηματίστηκε ως πλανήτης την ίδια περίοδο που σχηματίστηκαν οι υπόλοιποι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος.Η μάζα του είναι μικρότερη από αυτή της Σελήνης. Το 1978 ανακαλύφθηκε ο δορυφόρος του Πλούτωνα Χάρων και από τότε το ζεύγος Πλούτων-Χάρων θεωρείται ως ένας διπλός πλανήτης, και όχι ένας πλανήτης και ο δορυφόρος του. Κατα την περίοδο 1987-1989 ο Πλούτων και ο Χάρων βρίσκονται συνεχώς σε θέσεις έκλειψης και δεν είναι δυνατον να παρατηρηθούν και οι δύο από τη Γη. Ο Πλούτων πιθανόν αποτελείται από πετρώματα και πάγο και έχει αραιή ατμόσφαιρα. Η επιρφάνειά του καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου μεθανίου.