Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Συλλογή Μετεωριτών»

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
μ (Η Κυνήγι Μετεωριτών μετονομάστηκε σε Συλλογή Μετεωριτών)
μ
 
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
  
  
Αν απαντήσετε ναι σε όλες τις παεαπάνω ερωτήσεις είναι πολύ πιθανό το δείγμα σας να είναι ένας [[Σιδηρομετεωρίτης|σιδηρομετεωρίτης]] που απαιτεί περαιτέρω εξέταση. Αν απαντήσετε ναι στις 1, 5, 6 και το δείγμα μοιάζει σε μια από τις περιπτώσεις του 3, τότε πάλι απαιτείται περαιτέρω εξέταση. Αν τελικά δεν είναι μετεωρίτης δεν πρέπει να απογοητευθείτε, πολλές γεωλογικές διεργασίες ειδικά ηφαιστειογενείς παράγουν βράχους που μοιάζουν με [[Μετεωρίτης|μετεωρίτες]].
+
Αν απαντήσετε ναι σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ πιθανό το δείγμα σας να είναι ένας [[Σιδηρομετεωρίτης|σιδηρομετεωρίτης]] που απαιτεί περαιτέρω εξέταση. Αν απαντήσετε ναι στις 1, 5, 6 και το δείγμα μοιάζει σε μια από τις περιπτώσεις του 3, τότε πάλι απαιτείται περαιτέρω εξέταση. Αν τελικά δεν είναι μετεωρίτης δεν πρέπει να απογοητευθείτε, πολλές γεωλογικές διεργασίες ειδικά ηφαιστειογενείς παράγουν βράχους που μοιάζουν με [[Μετεωρίτης|μετεωρίτες]].
  
  

Τελευταία αναθεώρηση της 23:27, 9 Οκτωβρίου 2008

Ένα ενδιαφέρον χόμπι που σχετίζεται με την ερασιτεχνική αστρονομία είναι και το ψάξιμο για μικρούς μετωρίτες που έχουν πέσει στην επιφάνεια της Γης.

Πως μπορείτε όμως να διαπιστώσετε τα υποψήφια δείγματα μετεωριτών; Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το δείγμα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.


1. Έχει το δείγμα μαύρη ή καφέ επιφάνεια; Μην αφαιρείτε και μην καθαρίζετε την επιφάνεια.

2. Είναι το δείγμα στερεό χωρίς πόρους ή κοίλες κύστες;

3. Είναι το δείγμα βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του; Οι σιδηρομετεωρίτες είναι πυκνότεροι από γήινες πέτρες.

4. Εάν μια γωνία του δείγματος «αλέθεται» ελαφρά, είναι το εσωτερικό του μεταλλικό ασημόχρωμο;

5. Είναι το δείγμα διαφορετικό από τις γύρω πέτρες στην περιοχή;

6. Το δείγμα μαγνητίζεται; Προσελκύει ένα μαγνήτη ή εκτρέπει μια πυξίδα;


Αν απαντήσετε ναι σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ πιθανό το δείγμα σας να είναι ένας σιδηρομετεωρίτης που απαιτεί περαιτέρω εξέταση. Αν απαντήσετε ναι στις 1, 5, 6 και το δείγμα μοιάζει σε μια από τις περιπτώσεις του 3, τότε πάλι απαιτείται περαιτέρω εξέταση. Αν τελικά δεν είναι μετεωρίτης δεν πρέπει να απογοητευθείτε, πολλές γεωλογικές διεργασίες ειδικά ηφαιστειογενείς παράγουν βράχους που μοιάζουν με μετεωρίτες.


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι