Προσαρμογή στο Σκοτάδι

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 11:28, 4 Νοεμβρίου 2006 από τον IonnKorr (συζήτηση | συνεισφορές) (Η Προσαρμογή στο σκοτάδι μετονομάστηκε σε Προσαρμογή στο Σκοτάδι)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Πολύ σημαντική διαδικασία κατά την παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων όπως γαλαξίες και νεφελώματα. Όπως είναι γνωστό, οι κόρες των ματιών μας μικραίνουν στο φως ενώ αντίθετα μεγαλώνουν στο σκοτάδι. Κατά την παρατήρηση των αμυδρών αντικειμένων θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ώστε να δέχονται όσο πιο πολύ φως γίνεται. Μπορεί να μην πιστεύει κανείς ότι θα υπάρχει σημαντική διαφορά όμως στην πραγματικότητα με όραση προσαρμοσμένη στο σκοτάδι μπορούμε να διακρίνουμε πολύ περισσότερη λεπτομέρεια στα αμυδρά αντικείμενα που αλλιώς δεν θα ήταν ορατή. Για να πετύχουμε την πλήρη προσαρμογή των ματιών στο σκοτάδι, όμως, απαιτείται να μείνουν τα μάτια μας στο σκοτάδι για τουλάχιστον 15 λεπτά. Προσοχή όμως, μπορεί να απαιτείται αρκετός χρόνος για την πλήρη προσαρμογή στο σκοτάδι όμως αυτή η προσαρμογή μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή από ένα δυνατό φως οπότε η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να διαβάσουμε έναν αστρικό χάρτη κατά την παρατήρηση; Τότε χρησιμοποιούμε φακούς κόκκινου χρώματος. Το κόκκινο μέρος του ορατού φωτός επηρεάζει λιγότερο την προσαρμογή των ματιών μας στο σκοτάδι και έτσι μπορούμε θαυμάσια να διατηρήσουμε την νυχτερινή όρασή μας και να διαβάσουμε τον αστρικό μας χάρτη. Το κόκκινο φως επηρεάζει βέβαια λιγότερο την προσαρμογή στο σκοτάδι, δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα χάσουμε την προσαρμογή αυτή αν το κόκκινο φως είναι πολύ δυνατό. Είναι προτιμότερο να είναι τόσο δυνατό ώστε να μπορούμε να διαβάζουμε το χάρτη και όχι δυνατότερο.