Οι 'Καταστερισμοί' του Ερατοσθένους του Κυρηναίου

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 22:38, 15 Νοεμβρίου 2006 από τον Κατερίνα (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Οι 'Καταστερισμοί' του Ερατοσθένους του Κυρηναίου
Οι 'Καταστερισμοί' του Ερατοσθένους του Κυρηναίου.jpg
Τίτλος Οι 'Καταστερισμοί' του Ερατοσθένους του Κυρηναίου
Συγγραφέας Σπανδάγος, Ευάγγελος
1η Έκδοση
Χρονολογία Έκδοσης 2002
Εκδότης ΑΙΘΡΑ
Αριθμός Σελίδων 159
ISBN 960-7007-96-4
Τύπος Έκδοσης -
Τόμοι 1

Περιγραφή βιβλίου

Πρόκειται για μέρος ενός έργου όχι ιδιαιτέρων αξιώσεων, τόσο εξαιτίας του αντικειμένου του όσο και λόγω των φθορών που έχει υποστεί. Έχει όμως μια σπουδαιότητα. Είναι έργο του Ερατοσθένους!

Αναφέρεται σε 44 αστερισμούς των δύο ημισφαιρίων της ουράνιας σφαίρας, περιγράφει δε συνοπτικά τους αντίστοιχους μύθους τους και τους κυριότερους αστέρες που τους αποτελούν. Το αρχαίο κείμενο το οποίο περιέχεται στην έκδοση αυτή, προέρχεται (με νέα ηλεκτρονική στοιχειοθεσία) από την έκδοση του Μ. L' Abbe Ηalma (Paris 1821), χρειάστηκε, όμως, να γίνουν σ' αυτό αρκετές ορθογραφικές διορθώσεις.

Το παρόν βιβλίο διαιρείται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, εκτός από τα ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία του Ερατοσθένους που γνωρίζουμε, περιέχει τα λείψανα όλων των φυσικομαθηματικών εργασιών του, υπό μορφή μαρτυριών διαφόρων αρχαίων συγγραφέων (Στράβωνος, Κλεομήδους, Ήρωνος, Γαληνού, Ιππάρχου, Θέωνος Σμυρναίου, Πλουτάρχου, Νικομάχου του Γερασηνού κ.ά.). Περιέχει ακόμα μια αναφορά στο χρονογραφικό και φιλολογικό του έργο, καθώς και τις εκδόσεις των "Καταστερισμών". Θεωρήθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο αυτό και μια αναφορά στην Ουρανογραφία καθώς και στους αστερισμούς της Αρχαίας Ελλάδος. Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει το αρχαίο ελληνικό κείμενο, ενώ το τρίτο περιέχει την απόδοση του στη νεοελληνική με τις απαραίτητες διευκρινήσεις και σχόλια.

Το βιβλίο προλογίζει ο Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου.