Advertising:

Ευγενίδειο Πλανητάριο

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 03:12, 22 Οκτωβρίου 2006 από τον Quendi (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

To Ευγενίδειο Πλανητάριο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου δημιουργήθηκε το 1954 υλοποιώντας τη διαθήκη του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα. Η δραστηριότητα του Ιδρύματος έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας. Το Ίδρυμα διοικείται από τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Για την πολυδιάστατη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 1965 με το Χρυσούν Μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών.


Το 1966 δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου το πρώτο Πλανητάριο στην Ελλάδα, και το Νοέμβριο 2003 το διαδέχθηκε το νέο υπερσύγχρονο Ψηφιακό Πλανητάριο. Αν το παλαιό Πλανητάριο ήταν μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα Πλανητάρια της εποχής του, το Νέο Πλανητάριο με διάμετρο και 25 μέτρα και επιφάνεια θόλου 950 τ.μ., είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά Πλανητάρια στον κόσμο. Για την προβολή ταινιών χρησιμοποιεί προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας, αστρικό εξομοιωτή με εκατομμύρια άστρα και γαλαξίες, προβολείς ειδικών οπτικών εφέ, ειδικούς βιντεοπροβολείς Ήλιου-Σελήνης-Πλανητών κ.ά. Έχει χωρητικότητα 280 άτομα ανά προβολή & πραγματοποιεί 3.000 παραστάσεις ετησίως.


Το Ίδρυμα, συμμετέχει ακόμη με το Πλανητάριό του στο International Planetarium Society (1974), στο European Mediterranean Planetarium Association (1978) και στη Royal Astronomical Society. Ακόμα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, ιδρύθηκε το 1995 το European Association for Astronomy Education (EAAE), με συνολική εκπροσώπηση 30 ευρωπαϊκών χωρών.


Επίσημη Ιστοσελίδα