Advertising:

Εύδοξος Εθνικό Αστεροσκοπείο της Εκπαίδευσης

Από astronomia.gr
Αναθεώρηση ως προς 04:17, 16 Οκτωβρίου 2006 από τον Quendi (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Το έμβλημα του προγράμματος

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο:


"Εθνικό Ρομποτικό Τηλεσκόπιο Μέσης Εκπαίδευσης Εύδοξος: Πρώιμη εξοικείωση καί παρώθηση μαθητών πρός στόχους καί μεθόδους Θετικών πειραματικών επιστημών καί υψηλής τεχνολογίας μέσω της εκμετάλλευσης της ελκυστικότητος της Αστρονομίας. Δημιουργία πανεθνικού εργαστηρίου διεξαγωγής καινοτόμων εκπαιδευτικών πειραμάτων με λήψη καί δια-δικτυακή διάθεση αστρονομικών εικόνων"


Tο Πρόγραμμα ΕΡΤΜΕ "ΕΥΔΟΞΟΣ" είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων φορέων (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας), με στόχο τον σχεδιασμό/μελέτη/υποστήριξη/λειτουργία ενός τηλεσκοπίου προς χρήση & αξιοποίηση από τα ελληνικά σχολεία και την μεταχείρησή του ως πειραματικό διδακτικό εργαλείο για τη βελτίωση των συνθηκών μελέτης της Φυσικής και της Αστρονομίας στο Λύκειο. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η εισαγωγή στο Λύκειο της ερευνητικής μεθοδολογίας, η ρεαλιστική επίδειξη των εννοιών και αρχών της Φυσικής μέσω της Αστροφυσικής και η πρόκληση γόνιμου ενθουσιασμού για την μελέτη των φυσικών επιστημών. Το πρόγραμμα συνίσταται σε επανακαθορισμό των στόχων της σχολικής διδασκαλίας της αστρονομίας σε συνδυασμό με την συναρπαστική εργαστηριακή εμπειρία της λήψης εικόνων του Σύμπαντος από τους ίδιους τους μαθητές και τους διδάσκοντες. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός διαδικτυακά κατευθυνομένου συστήματος τηλεσκοπίου-κάμερας, προσβάσιμου ανά πάσα στιγμή μέσω Internet από κατάλληλα εξοπλισμένα Λύκεια της χώρας.


Η συμμετοχή της Ν.Α. Κεφαλληνίας και Ιθάκης έγκειται στην παραχώρηση της ορεινής τοποθεσίας μονίμου εγκαταστάσεως του τηλεσκοπίου, την κάλυψη των εξόδων εγκατάστασης (στέγασης) καί των λειτουργικών εξόδων αυτού. Έτσι, το αστεροσκοπείο λειτουργεί από το 1999 και βρίσκεται στο όρος Αίνος της Κεφαλληνίας σε ύψος 1040 μέτρων. Ακόμα, εκτός από την εκπαίδευση το αστεροσκοπείο συμβάλλει και στην αστροφυσική επιστημονική έρευνα.


Εξοπλισμός-Εγκαταστάσεις

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που είναι στη διάθεση του αστεροσκοπείου είναι το διαμέτρου 0.62 μέτρων "Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος". Χρησιμοποιούνται ακόμα δύο τηλεσκόπια: To "Ουρανός" διαμέτρου 0.27 μέτρων και το "Απόλλων" διαμέτρου 0.15 μέτρων (ηλιακό τηλεσκόπιο). Για τον Δεκέμβριο του 2006 έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση του Τηλεσκοπίου "Vikendios Damodos", τύπου Ritchey-Cretien διαμέτρου 0.51m σε ισημερινή στήριξη. Τέλος, μελετάται ένα επιπλέον πρόγραμμα που αφορά την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πειραματικού ρομποτικού τηλεσκοπίου τριών κατόπτρων με διάμετρο 1.1 μέτρα το οποίο θα ονομάζεται Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, από το όνομα του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού.


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι