Advertising:

Στέμμα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
[[Εικόνα:P3290071.jpg|thumb|Στέμμα, Ολική Έκλειψη 29 Μαρτίου 2006-Καστελόριζο]]
[[Εικόνα:P3290071.jpg|thumb|Στέμμα, Ολική Έκλειψη 29 Μαρτίου 2006-Καστελόριζο]]


Το ηλιακό στέμμα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ατμόσφαιρα του Ήλιου, η οποία εκτείνεται προς το μεσοπλανητικό χώρο χωρίς να έχει σταθερή μορφή. Από το 1930 με το στεμματογράφο Lyot μπορεί να παρατηρηθεί κάθε στιγμή και όχι όπως πριν μόνο κατά την διάρκεια των [[Ολική Έκλειψη Ηλίου|ηλιακών εκλείψεων]]. Η λαμπρότητα του στέμματος είναι αντίστοιχη με αυτή της πανσελήνου. Το φάσμα του στέμματος έχει κάποιες λαμπρές γραμμές που αποτελούσαν μυστήριο για πολλά χρόνια μια και δεν μπορούσαν οι αστρονόμοι να καταλάβουν ποιο στοιχείο μπορεί να τις προκαλεί. Τελικά αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από έντονα ιονισμένα άτομα στοιχείων, ο ιονισμός των οποίων οφείλεται στην εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του στέμματος.
Το ηλιακό στέμμα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ατμόσφαιρα του Ήλιου, η οποία εκτείνεται προς το μεσοπλανητικό χώρο χωρίς να έχει σταθερή μορφή. Από το 1930 με το [[Στεμματογράφος Lyot|στεμματογράφο Lyot]] μπορεί να παρατηρηθεί κάθε στιγμή και όχι όπως πριν μόνο κατά την διάρκεια των [[Ολική Έκλειψη Ηλίου|ηλιακών εκλείψεων]]. Η λαμπρότητα του στέμματος είναι αντίστοιχη με αυτή της πανσελήνου. Το φάσμα του στέμματος έχει κάποιες λαμπρές γραμμές που αποτελούσαν μυστήριο για πολλά χρόνια μια και δεν μπορούσαν οι αστρονόμοι να καταλάβουν ποιο στοιχείο μπορεί να τις προκαλεί. Τελικά αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από έντονα ιονισμένα άτομα στοιχείων, ο ιονισμός των οποίων οφείλεται στην εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του στέμματος.


[[Κατηγορία:Ήλιος]]
[[Κατηγορία:Ήλιος]]

Τελευταία αναθεώρηση της 23:40, 14 Ιουλίου 2007

Δομή Ηλίου
Στέμμα, Ολική Έκλειψη 29 Μαρτίου 2006-Καστελόριζο

Το ηλιακό στέμμα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ατμόσφαιρα του Ήλιου, η οποία εκτείνεται προς το μεσοπλανητικό χώρο χωρίς να έχει σταθερή μορφή. Από το 1930 με το στεμματογράφο Lyot μπορεί να παρατηρηθεί κάθε στιγμή και όχι όπως πριν μόνο κατά την διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων. Η λαμπρότητα του στέμματος είναι αντίστοιχη με αυτή της πανσελήνου. Το φάσμα του στέμματος έχει κάποιες λαμπρές γραμμές που αποτελούσαν μυστήριο για πολλά χρόνια μια και δεν μπορούσαν οι αστρονόμοι να καταλάβουν ποιο στοιχείο μπορεί να τις προκαλεί. Τελικά αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από έντονα ιονισμένα άτομα στοιχείων, ο ιονισμός των οποίων οφείλεται στην εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του στέμματος.