Advertising:

Διακριτική Ικανότητα Τηλεσκοπίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Αναφέρεται για τα τηλεσκόπια ως το ''"όριο του Dawes"''. Είναι η ικανότητα του τηλεσκοπίου να ξεχωρίσει δυο πολύ κοντινά αστέρια σε δύο διακριτά είδωλα και μετριέται σε δεύτερα του τόξου. Θεωρητικά, για να προσδιορίσει κανείς την διακριτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου, πρέπει να διαιρέσει το 4.56 με την διάμετρο του τηλεσκοπίου σε ίντσες. Για παράδειγμα η διακριτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου 8 ιντσών  είναι σχεδόν 0.6 δεύτερα του τόξου. Η διακριτική ικανότητα είναι απ' ευθείας συνάρτηση της διαμέτρου, ώστε όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα έχει ένα τηλεσκόπιο. Όμως η διακριτική ικανότητα συχνά επηρεάζεται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και εξαρτάται και από τον κάθε παρατηρητή.
Αναφέρεται για τα [[τηλεσκόπιο|τηλεσκόπια]] ως το ''"όριο του Dawes"''. Είναι η ικανότητα του τηλεσκοπίου να ξεχωρίσει δυο πολύ κοντινά αστέρια σε δύο διακριτά είδωλα και μετριέται σε δεύτερα του τόξου. Θεωρητικά, για να προσδιοριστεί τη διακριτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου, σε δευτερόλεπτα της μοίρας, χρησιμοποιείται η σχέση:
 
 
ω'' = 206265 Χ 1.22 Χ λ/D ,
 
όπου '''λ''' το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και '''D''' η διάμετρος του κατόπτρου (ο τύπος ισχύει για κάθε είδους τηλεσκόπιο).
 
 
Μεγάλο ρόλο παίζει το μήκος κύματος που παρατηρείται. Για τα οπτικά τηλεσκόπια παίρνουμε σαν μέσο μήκος κύματος της οπτικής ακτινοβολίας τα <math>5.6</math>x<math>10^{-5}</math> cm. Η διακριτική ικανότητα είναι απ' ευθείας συνάρτηση της διαμέτρου, ώστε όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα έχει ένα τηλεσκόπιο. Όμως η διακριτική ικανότητα συχνά επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία δεν επιτρέπει ποτέ να φτάσουμε το θεωρητικό όριο, ενώ εξαρτάται και από την όραση του κάθε παρατηρητή. Τέλος, η διακριτική ικανότητα είναι ίδια είτε για παρατήρηση είτε για φωτογράφηση.  


[[Κατηγορία:Ερασιτεχνική Αστρονομία]]
[[Κατηγορία:Ερασιτεχνική Αστρονομία]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:59, 10 Ιουλίου 2007

Αναφέρεται για τα τηλεσκόπια ως το "όριο του Dawes". Είναι η ικανότητα του τηλεσκοπίου να ξεχωρίσει δυο πολύ κοντινά αστέρια σε δύο διακριτά είδωλα και μετριέται σε δεύτερα του τόξου. Θεωρητικά, για να προσδιοριστεί τη διακριτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου, σε δευτερόλεπτα της μοίρας, χρησιμοποιείται η σχέση:


ω = 206265 Χ 1.22 Χ λ/D ,

όπου λ το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και D η διάμετρος του κατόπτρου (ο τύπος ισχύει για κάθε είδους τηλεσκόπιο).


Μεγάλο ρόλο παίζει το μήκος κύματος που παρατηρείται. Για τα οπτικά τηλεσκόπια παίρνουμε σαν μέσο μήκος κύματος της οπτικής ακτινοβολίας τα LaTeX: 5.6xLaTeX: 10^{-5} cm. Η διακριτική ικανότητα είναι απ' ευθείας συνάρτηση της διαμέτρου, ώστε όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα έχει ένα τηλεσκόπιο. Όμως η διακριτική ικανότητα συχνά επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία δεν επιτρέπει ποτέ να φτάσουμε το θεωρητικό όριο, ενώ εξαρτάται και από την όραση του κάθε παρατηρητή. Τέλος, η διακριτική ικανότητα είναι ίδια είτε για παρατήρηση είτε για φωτογράφηση.