Advertising:

Βοήθεια:Επεξεργασία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<!-- {{Inuse}} -->
{{Inuse}}


Εδώ θα βρείτε μερικές '''οδηγίες''' ως προς την '''επεξεργασία''' και συγγραφή των άρθρων.
Εδώ θα βρείτε μερικές '''οδηγίες''' ως προς την '''επεξεργασία''' και συγγραφή των άρθρων.
Γραμμή 52: Γραμμή 52:


=== Λίστες ===
=== Λίστες ===
==== Μη αριθμημένες ====
Πολλές φορές θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία σε μορφή λίστας, χωρίς αρίθμηση, απλά με μια τελεία στην αρχή του κάθε αντικειμένου. Κάτι τέτοιο γίνεται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός '''<nowiki>*</nowiki>''' πριν από κάθε αντικείμενο της λίστας. Επίσης μπορούμε να "εμφωλεύσουμε" αντικείμενα μέσα σε αντικείμενα, δημιουργώντας επίπεδα. Το επόμενο παράδειγμα θα κάνει τα πράγματα πιο σαφή.
'''Παράδειγμα'''
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
|-
| width=50% | '''Πως φαίνεται'''
| width=50% | '''Πως το γράφετε'''
|-valign="top"
| Το ηλιακό σύστημα περιέχει:
* Τον ήλιο
* Πλανήτες
**Ερμής
**Αφροδίτη
***Γη
****Σελήνη
*Αστεροειδής
* ...
|<pre>Το ηλιακό σύστημα περιέχει:
* Τον ήλιο
* Πλανήτες
**Ερμής
**Αφροδίτη
***Γη
****Σελήνη
*Αστεροειδείς
* ...</pre>
|}


==== Μη αριθμημένες ====
Η παρεμβολή μιας νέας σειράς ξεκινάει καινούρια λίστα.


==== Αριθμημένες ====
==== Αριθμημένες ====
Επίσης μπορούμε να αριθμήσουμε δεδομένα μέσα σε μια λίστα, σχεδόν όμοια με τη μη αριθμημένη λίστα. Μόνη διαφορά: Αντί για '''<nowiki>*</nowiki>''' χρησιμοποιούμε '''<nowiki>#</nowiki>'''.

Αναθεώρηση της 22:52, 7 Σεπτεμβρίου 2006

Crystal 128 clock.png
Αυτό το άρθρο είναι υπό επεξεργασία για λίγο καιρό.
Ως δείγμα ευγένειας μην επεξεργαστείτε αυτή τη σελίδα όσο εμφανίζεται αυτό το μήνυμα. Το όνομα αυτού που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το άρθρο θα εμφανιστεί στο ιστορικό. Αν αυτή η σελίδα δεν έχει υποστεί καμιά αλλαγή πρόσφατα, μπορείτε να διαγράψετε αυτό το μήνυμα.
Αυτό το μήνυμα έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθούν τα φαινόμενα ταυτόχρονης επεξεργασίας ενός θέματος. Αφαιρέστε το μεταξύ των επεξεργασιών για να επιτρέψετε και σε άλλους να βελτιώσουν το άρθρο.


Εδώ θα βρείτε μερικές οδηγίες ως προς την επεξεργασία και συγγραφή των άρθρων.

Γενικά

Η συγγραφή ενός άρθρου στο astronomia.gr γενικά είναι κάτι εύκολο. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις υπολογιστών και έτσι ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι και το νόημα μιας σελίδας wiki, όπως ονομάζονται οι σελίδες τέτοιου είδους.

Ας δούμε όμως μερικά βασικά στοιχεία δημιουργίας και επεξεργασίας άρθρων.

Δημιουργία - Επεξεργασία

Δημιουργία νέου άρθρου

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο άρθρο τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κάνουμε μια αναζήτηση με το όνομα του άρθρου που θέλουμε να δημιουργήσουμε και αν η αναζήτηση δε φέρει αποτελέσματα έχουμε την επιλογή από το σύστημα να ξεκινήσουμε εμείς αυτό το άρθρο. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι μήπως το άρθρο υπάρχει ήδη με μια άλλη, εναλλακτική ονομασία που μας έχει διαφύγει. Αλλά και κάτι τέτοιο να γίνει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κάποιος θα βρει και θα διορθώσει το διπλό άρθρο.

Συνήθως, όταν δημιουργούμε ένα νέο άρθρο το κατατάσσουμε και στην αντίστοιχη κατηγορία, απλά προσθέτοντας τη γραμμή ''[[Κατηγορία:Τάδε]]''

Βασικά στοιχεία επεξεργασίας

Αφού έχουμε δημιουργήσει το άρθρο μας -ή έχουμε πατήσει επεξεργασία σε κάποιο ήδη υπάρχον - έρχεται η ώρα να περάσουμε στο ουσιαστικό κομμάτι, να προσθέσουμε το κείμενο! Αρχικά τα πράγματα είναι πολύ εύκολα: Απλά γράφουμε! Για νέα παράγραφο αφήνουμε μια κενή σειρά (δεν πάμε απλά στην απο κάτω γραμμή). Αν θέλουμε να "σπάσουμε" τη γραμμή χωρίς να αλλάξουμε παράγραφο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το <br/>, κάτι που πρέπει γενικά να αποφεύγεται. Για έντονα γράμματα απλά περικλείουμε τη λέξη με ''', ενώ για πλαγιαστά με ''. Για έντονα και πλαγιαστά, όπως κάποιος μπορεί να φανταστεί βάζουμε ''''' δεξιά και αριστερά από τη λέξη.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
bold
'''bold'''

Ενότητες

Για καλύτερη δόμηση του κειμένου και πιο ευχάριστο διάβασμα αλλά και ευκολότερη εύρεση πληροφοριών, ειναί καλό να χωρίζουμε το κείμενό μας σε ενότητες, όπως αυτές του παρόντος άρθρου. Ένα κείμενο με τέσσερις ή παραπάνω ενότητες αποκτά αυτόματα ένα Πίνακα Περιεχομένων. Ίσως να νομίζετε πως να δημιουργήσετε ενότητες είναι δύσκολο, στην πραγματικότητα δεν είναι! Με ==Ενότητα== αρχίζεται μια νέα ενότητα, με ===Υποενότητα=== και με ===Υπο-υπόενότητα===. Για παράδειγμα

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
New section
Subsection
Sub-subsection
== Nέα Ενότητα ==
=== Υποενότητα ===
==== Υπο-υποενότητα====

Καλό θα ήταν να αρχίζουμε τις ενότητες πάντα με ενότητα δέυτερου επιπέδου == Ενότητα == και όχι με πρώτου = Ενότητα = .

Λίστες

Μη αριθμημένες

Πολλές φορές θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία σε μορφή λίστας, χωρίς αρίθμηση, απλά με μια τελεία στην αρχή του κάθε αντικειμένου. Κάτι τέτοιο γίνεται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός * πριν από κάθε αντικείμενο της λίστας. Επίσης μπορούμε να "εμφωλεύσουμε" αντικείμενα μέσα σε αντικείμενα, δημιουργώντας επίπεδα. Το επόμενο παράδειγμα θα κάνει τα πράγματα πιο σαφή.

Παράδειγμα

Πως φαίνεται Πως το γράφετε
Το ηλιακό σύστημα περιέχει:
  • Τον ήλιο
  • Πλανήτες
    • Ερμής
    • Αφροδίτη
      • Γη
        • Σελήνη
  • Αστεροειδής
  • ...
Το ηλιακό σύστημα περιέχει: 
* Τον ήλιο
* Πλανήτες
**Ερμής
**Αφροδίτη
***Γη
****Σελήνη
*Αστεροειδείς
* ...

Η παρεμβολή μιας νέας σειράς ξεκινάει καινούρια λίστα.

Αριθμημένες

Επίσης μπορούμε να αριθμήσουμε δεδομένα μέσα σε μια λίστα, σχεδόν όμοια με τη μη αριθμημένη λίστα. Μόνη διαφορά: Αντί για * χρησιμοποιούμε #.