Advertising:

Darksky: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[φωτορύπανση]] απασχολεί έντονα τους [[Κατηγορία:Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αστρονομίας|συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας]] στη χώρα καθώς είναι ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, πρόβλημα που εμποδίζει την παρατήρηση του ουρανού αλλά και τη σχέση του έναστρου ουρανού με  τους πολίτες. Παρόλο που η φωτορύπανση θεωρείται από πολλούς ως «χαμένη υπόθεση» καθώς οι ουρανοί φωτορυπαίνονται ολοένα και περισσότερο, το σύγχρονο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλείται από την υπερκατανάλωση ενέργειας μπήκε τα τελευταία χρόνια σε υψηλή θέση στις ανησυχίες των πολιτών του πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η φωτορύπανση, που υπό άλλες συνθήκες συχνά εκλαμβανόταν ως δευτερεύον πρόβλημα, να αναδειχθεί ως μία από τις συνιστώσες του σύνθετου περιβαλλοντικού ζητήματος. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του [http://www.darksky.gr www.darksky.gr] , της ελληνικής εκστρατείας για τη διατήρηση των σκοτεινών ουρανών.  
[[Αρχείο:Darksky-logo.png|300px|thumb|To λογότυπο του darksky.gr]]
Η [[φωτορύπανση]] απασχολεί έντονα τους [[Ελληνικοί Αστρονομικοί Σύλλογοι και Οργανισμοί|συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας]] στη χώρα καθώς είναι ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, πρόβλημα που εμποδίζει την παρατήρηση του ουρανού αλλά και τη σχέση του έναστρου ουρανού με  τους πολίτες. Παρόλο που η φωτορύπανση θεωρείται από πολλούς ως «χαμένη υπόθεση» καθώς οι ουρανοί φωτορυπαίνονται ολοένα και περισσότερο, το σύγχρονο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλείται από την υπερκατανάλωση ενέργειας μπήκε τα τελευταία χρόνια σε υψηλή θέση στις ανησυχίες των πολιτών του πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η φωτορύπανση, που υπό άλλες συνθήκες συχνά εκλαμβανόταν ως δευτερεύον πρόβλημα, να αναδειχθεί ως μία από τις συνιστώσες του σύνθετου περιβαλλοντικού ζητήματος. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του [http://www.darksky.gr www.darksky.gr] , της ελληνικής εκστρατείας για τη διατήρηση των σκοτεινών ουρανών.  


== Ιστορικό ==
== Ιστορικό ==

Τελευταία αναθεώρηση της 17:10, 27 Νοεμβρίου 2009

To λογότυπο του darksky.gr

Η φωτορύπανση απασχολεί έντονα τους συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας στη χώρα καθώς είναι ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, πρόβλημα που εμποδίζει την παρατήρηση του ουρανού αλλά και τη σχέση του έναστρου ουρανού με τους πολίτες. Παρόλο που η φωτορύπανση θεωρείται από πολλούς ως «χαμένη υπόθεση» καθώς οι ουρανοί φωτορυπαίνονται ολοένα και περισσότερο, το σύγχρονο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλείται από την υπερκατανάλωση ενέργειας μπήκε τα τελευταία χρόνια σε υψηλή θέση στις ανησυχίες των πολιτών του πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η φωτορύπανση, που υπό άλλες συνθήκες συχνά εκλαμβανόταν ως δευτερεύον πρόβλημα, να αναδειχθεί ως μία από τις συνιστώσες του σύνθετου περιβαλλοντικού ζητήματος. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του www.darksky.gr , της ελληνικής εκστρατείας για τη διατήρηση των σκοτεινών ουρανών.

Ιστορικό

Το 2006, στην συνάντηση Διοικητικών Συμβουλίων των αστρονομικών συλλόγων που διοργάνωσε ο «Ωρίων» και διεξήχθη στην Πάτρα, έγινε αποδεκτή η πρόταση και ο Ωρίων ανέλαβε την κατασκευή μίας ιστοσελίδας ως σημείο αναφοράς για μια προσπάθεια ενημέρωσης κατά της φωτορύπανσης. Στην επόμενη τέτοια συνάντηση, το 2008 στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι στόχοι και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και επιβεβαιώθηκε αυτή η απόφαση από τους παρευρισκομένους συλλόγους. Στις αρχές του 2009, η ιστοσελίδα βγήκε στον αέρα. Η online εκστρατεία συντονίζεται από τριμελή ομάδα μελών του Ωρίωνα. Συντονιστής είναι ο Ανδρέας Παπαλάμπρου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών και Ερασιτέχνης Αστρονόμος. Μέλη είναι ο κ. Βασίλειος Ζαφειρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αστρονόμος και Πρόεδρος του Ωρίωνα καθώς και ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Φοιτητής Φυσικής και Ερασιτέχνης Αστρονόμος.

Στόχοι

Ο κύριος στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη φωτορύπανση, τις επιπτώσεις της στην αστρονομία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία. Παρόλο που καθημερινά όλοι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα, δεν συνειδητοποιείται από τους περισσότερους η ύπαρξή του ή, τουλάχιστον, δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα. Επιπλέον, ακόμα και όταν υπάρχει συνείδηση του προβλήματος, δεν υπάρχει πλήρης γνώση για όλους τους τομείς που αγγίζει η φωτορύπανση καθώς και τις εκτεταμένες επιπτώσεις της. Η εκστρατεία σκοπεύει να ενημερώσει για το πρόβλημα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών. Σε δεύτερη φάση, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Η φάση αυτή δεν είναι εύκολο να αρχίσει πριν δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα πολιτών που θα είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και επομένως θα μπορέσουν να ασκήσουν την επιρροή και την πίεση ώστε να παρθούν μέτρα από την πολιτεία. Ωστόσο, είναι αναγκαία η σταδιακή προετοιμασία ιδεών και λύσεων που θα μπορούσαν στο μέλλον να εφαρμοστούν από μία σχετική νομοθεσία.

Μέθοδος

Καθώς η εκστρατεία φιλοδοξεί να ενώσει τις προσπάθειες όλων των φίλων του ουρανού στην Ελλάδα, θεωρήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό σημείο αναφοράς για τις προσπάθειες. Το ρόλο αυτό παίζει το κεντρικό site της εκστρατείας darksky.gr στο οποίο συγκεντρώνονται όλες οι ειδήσεις και οι κινήσεις σχετικές με το θέμα που μέχρι πρότινος δεν ήταν συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Η συντονιστική επιτροπή της ιστοσελίδας έχει στόχο να μαζέψει και να συντονίσει όλες τις προσπάθειες που κάνουν οι σύλλογοι ερασιτεχνικής αστρονομίας, οι επιστημονικοί φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για το θέμα.

Μελλοντικές κατευθύνσεις

Στο άμεσο μέλλον, στο www.darsky.gr θα ξεκινήσει η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όλων των τοποθεσιών παρατήρησης στην Ελλάδα που δεν υποφέρουν από φωτορύπανση. Θα γίνει, επίσης, προσπάθεια συνεργασίας και επέκτασης της εκστρατείας και πέρα από συλλόγους αστρονομίας επιδιώκοντας συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Τέλος, θα επιδιωχθεί η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα μελετήσουν σε βάθος συγκεκριμένες καθοριστικές παραμέτρους του προβλήματος όπως η νομοθεσία, η πιστοποίηση φωτιστικών σωμάτων κ.ά.

Πηγές