Advertising:

Newton, Isaac: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ανάκληση των αλλαγών RacroLlali (επιστροφή στην προηγούμενη αναθεώρηση Cavas))
 
(3 ενδιάμεσες εκδόσεις από 3 χρήστες δεν εμφανίζονται)
(Καμία διαφορά)

Τελευταία αναθεώρηση της 18:42, 24 Μαΐου 2009

O Νεύτωνας

Άγγλος φυσικός, μαθηματικός κι αστρονόμος (1642 - 1727).

Ο Νεύτωνας σπούδασε στο κολλέγιο Trinity του Καίμπριτζ. Το 1665, που έπεσε λοιμός στο Λονδίνο, το πανεπιστήμιο σταμάτησε κι ο Νεύτωνας έμεινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του μέχρι το 1667.

Στην περίοδο αυτή της ζωής του ο Νεύτωνας έκανε τις βασικές του ανακαλύψεις σε τρεις τομείς της επιστήμης, που συνδέθηκαν με το όνομά του:

Το 1669 έγινε καθηγητής των μαθηματικών και μετά απ' αυτό διατύπωσε τη θεωρία του για την σύνθεση και την ανάλυση του λευκού φωτός και την ερμηνεία του ουράνιου τόξου.

Ο Νεύτωνας έγραψε ένα μαθηματικό σύγγραμμα: "Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας". Στο έργο του αυτό ανάπτυξε τη θεωρία του για την παγκόσμια έλξη, που την είχε διατυπώσει από πολύ παλιά, αν πάρει κανείς υπόψη του το ανέκδοτο για το "Μήλο του Νεύτωνα".

Στο βιβλίο του αυτό γράφει επίσης για τους νόμους της κρούσης, τις κινήσεις των ρευστών, τη μετάπτωση των σημείων των ισημερινών, τη λίκνιση της Σελήνης, τις πλατύνσεις των πλανητών, τη θεωρία για τις παλίρροιες κ.ά. Το βιβλίο αυτό έβαλε τις βάσεις για τη σύγχρονη επιστήμη.

Σύμφωνα με μία παράδοση, τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης την ανακάλυψε ο Νεύτωνας μια ημέρα που καθόταν κάτω από μια μηλιά και είδε ένα μήλο να πέφτει. Αυτό τον βύθισε σε σκέψεις σχετικά με το ποια δύναμη προκαλεί την πτώση των σωμάτων.

"Γιατί" σκέφτηκε "αυτή η δύναμη να μην επεκτείνεται μέχρι τη σελήνη ή τους άλλους πλανήτες;". Αυτό τον οδήγησε στη θεωρία της αμοιβαίας έλξης των σωμάτων.

Ο Νεύτωνας έκανε επίσης και θεμελιώδεις ανακαλύψεις στα Μαθηματικά. Έγραψε το "Παγκόσμια Αριθμητική" και το "Δοκίμιο για τον τετραγωνισμό των καμπυλών", όπου εκθέτει τη θεωρία του ολοκληρωτικού λογισμού.

Συνέπεσε την ίδια εποχή ο Leibnitz να ανακαλύψει το διαφορικό λογισμό. Παρά τη διαμάχη, φαίνεται ότι οι δύο ερευνητές εργάστηκαν χωριστά και συνέπεσε να καταλήξουν στα ίδια αποτελέσματα. Ο Νεύτωνας πέθανε το 1727 από λιθίαση.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε αντίστοιχο άρθρο της Livepedia