Advertising:

Νόμος του Hubble: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από astronomia.gr
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 ο αμερικανός αστρονόμος [[Slipher, Vesto Melvin|Slipher]] με τη βοήθεια του [[Φαινόμενο Doppler|φαινομένου Doppler]] είχε μετρήσει τις ακτινικές ταχύτητες ως προς τη [[Γη]] περισσοτέρων από 40 γαλαξιών. Ανακαλύφθηκε ότι όλοι οι μακρυνοί γαλαξίες (δηλαδή εκτός της [[Τοπική Ομάδα Γαλαξιών|Τοπικής Ομάδας]]) απομακρύνονται από τον δικό μας (παρουσίαζαν δηλαδή μετατόπιση προς το ερυθρό). Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε '''φυγή των γαλαξιών'''. Ο Hubble μέτρησε τις αποστάσεις από τη [[Γη]] αρκετών από τους παραπάνω γαλαξίες και τις συσχέτισε με τις ακτινικές τους ταχύτητες. Ανακάλυψε ότι αυτά τα δύο μεγέθη είναι ανάλογα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός γαλαξία από τον δικό μας, τόσο γρηγορότερα απομακρύνεται από αυτόν. Η σχέση που προκύπτει είναι γνωστή ως [[Νόμος του Hubble|νόμος του Hubble]]:  
Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 ο αμερικανός αστρονόμος [[Slipher, Vesto Melvin|Slipher]] με τη βοήθεια του [[Φαινόμενο Doppler|φαινομένου Doppler]] είχε μετρήσει τις ακτινικές ταχύτητες ως προς τη [[Γη]] περισσοτέρων από 40 γαλαξιών. Ανακαλύφθηκε ότι όλοι οι μακρυνοί γαλαξίες (δηλαδή εκτός της [[Τοπική Ομάδα Γαλαξιών|Τοπικής Ομάδας]]) απομακρύνονται από τον δικό μας (παρουσίαζαν δηλαδή [[Ερυθρή Μετατόπιση|μετατόπιση προς το ερυθρό]]). Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε '''φυγή των γαλαξιών'''. Ο Hubble μέτρησε τις αποστάσεις από τη [[Γη]] αρκετών από τους παραπάνω γαλαξίες και τις συσχέτισε με τις ακτινικές τους ταχύτητες. Ανακάλυψε ότι αυτά τα δύο μεγέθη είναι ανάλογα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός γαλαξία από τον δικό μας, τόσο γρηγορότερα απομακρύνεται από αυτόν. Η σχέση που προκύπτει είναι γνωστή ως [[Νόμος του Hubble|νόμος του Hubble]]:  





Αναθεώρηση της 20:25, 9 Οκτωβρίου 2006

Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 ο αμερικανός αστρονόμος Slipher με τη βοήθεια του φαινομένου Doppler είχε μετρήσει τις ακτινικές ταχύτητες ως προς τη Γη περισσοτέρων από 40 γαλαξιών. Ανακαλύφθηκε ότι όλοι οι μακρυνοί γαλαξίες (δηλαδή εκτός της Τοπικής Ομάδας) απομακρύνονται από τον δικό μας (παρουσίαζαν δηλαδή μετατόπιση προς το ερυθρό). Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε φυγή των γαλαξιών. Ο Hubble μέτρησε τις αποστάσεις από τη Γη αρκετών από τους παραπάνω γαλαξίες και τις συσχέτισε με τις ακτινικές τους ταχύτητες. Ανακάλυψε ότι αυτά τα δύο μεγέθη είναι ανάλογα. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός γαλαξία από τον δικό μας, τόσο γρηγορότερα απομακρύνεται από αυτόν. Η σχέση που προκύπτει είναι γνωστή ως νόμος του Hubble:


LaTeX: v=H\cdot\;d

v = Η ταχύτητα απομάκρυνσης του γαλαξία.
H = H σταθερά του Hubble (72 km/sec/Mpc).
d = H απόσταση του γαλαξία.


Η παραπάνω έρευνα αποτέλεσε το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο της διαστολής του σύμπαντος.